Mircea Sandu e numai unul. Unul dintre sutele de actori ai vietii publice care ne dau sentimentul ca sintem reprezentati de un cor de smenari.

Acum citiva ani, prin 1980 si ceva, dupa Christos, edilul unui tirg transilvan comitea, cu seninatate, o gafa integrata rapid in folclorul urban al vremii. Intr-o seara racoroasa de noiembrie fusese invitat de servilii culturnici din subordine la concertul de gala al filarmonicii locale. O seara cultural-artistica prea pretentioasa pentru omul obisnuit mai mult cu scirtiitul cizmelor de cauciuc decit cu cel al scaunelor de piele. Invitatia

a fost insa onorata. Politrucul-meloman, militaros din cale-afara, a rezistat, eroic, pina la capat. Dupa bisurile de rigoare si impresiile „la cald", expertii in gudureli i-au cerut marelui invitat si o parere: „Cum vi s-a parut, tovarase prim-secretar?". Raspunsul a venit ca de pe culmile Sinaiului: „Mi-a placut, a fost frumos, dar e un tovaras in orchestra care trage chiulul, n-a facut aproape nimic tot spectacolul. E nepermis, tovarasi! Sa luati masuri!". Bietul cimbalist intrase in vizorul mai-marelui peste oras pentru ca aparea, dupa cum ii sortise compozitorul, cam rar si in secvente in care acompania nu mai mult de 5-10 secunde. Asta era rolul. Lucru cu adevarat revoltator intr-o lume animata de elanul harniciei de tip Bumbesti-Livezeni.

Mi-am adus aminte de aceasta poveste dupa aflarea stirii ca Federatia Romana de Fotbal, in frunte cu presedintele sau, Mircea Sandu, a decis sa vinda suporterilor romani care doresc sa fie alaturi de Nationala la apropiatele meciuri din Campionatul European doar ceva mai mult de jumatate din biletele primite de la UEFA. Si acelea, doar pentru locurile de categoria a II-a si a III-a. Cezarul isi da ce-i al Cezarului, numai bilete categoria I. Asadar, conducerea FRF si-a permis sa tina aproape jumatate din cele 18.706 bilete primite pentru Euro 2008 exclusiv pentru ea si clientela. Decizia forului fotbalistic suprem din Romania mi-a adus aminte de prim-secretarul nostru din doua motive: 1. pentru ca tradeaza inertia mentalului de dinainte de 1989, logica lui „ia mai dai in basca mea si pe suporterii astia" si 2. pentru ca, la meciurile Romaniei cu Italia, Franta si Olanda, stadioanele vor fi populate de o droaie de snobi care au in comun cu fotbalul cam cit avea prim-secretarul nostru cu breasla lui Mozart. Asa ca nu ma voi mira daca declaratiile privilegiatilor FRF pe la posturile tv autohtone ne vor tavali de ris. Hai Romania!