De ce se sinucid tinerii? Este o intrebare ce incolteste in mintea oricarui om pus in fata unor statistici, ce dezvaluie o realitate tulburatoare: Internetul arunca in aer rata sinuciderilor. Ceea ce este, insa, cu adevarat ingrijorator este "moda" d
De ce se sinucid tinerii? Este o intrebare ce incolteste in mintea oricarui om pus in fata unor statistici, ce dezvaluie o realitate tulburatoare: Internetul arunca in aer rata sinuciderilor. Ceea ce este, insa, cu adevarat ingrijorator este "moda" discutiilor despre sinucidere, in ultima vreme existand tentative de sinucidere in grup a unor persoane care s-au cunoscut pe net. Este si exemplul oraselului britanic Bridges, zguduit in aceste zile de mai multe sinucideri la "indigo" ale unor adolescenti. Localnicii pun tragediile pe seama legaturii cu un cult de pe internet. Mai nou, tinerii considera ca sunt la moda daca au un site de comemorare si se sinucid pentru a fi populari. Daca in Japonia se practica sinuciderile colective pe net, Coreea de Sud este cunoscuta pentru rata mare a sinuciderilor-anual, aproape 25 de persoane dintr-o suta de mii isi pun capat zilelor. In aceasta statistica neagra si-a facut loc, din pacate, si Romania. Peste 3.000 de romani s-au sinucis anul trecut, iar medicii legisti spun ca numarul va fi depasit cu mult anul acesta. Un tanar de 19 ani s-a aruncat de la balcon, pentru ca profesoara cu care avea legaturi amoroase a incercat sa puna capat relatiei. O saptamana mai tarziu, un elev de 14 ani s-a spanzurat de un copac, intr-un parc din Capitala. La cateva zile, intr-o comuna harghiteana, o adolescenta si-a luat viata pentru ca parintii nu voiau s-o mai lase la scoala. Acest sir de drame a culminat cu o sinucidere socanta, chiar si pentru specialisti. Doua surori gemene, in varsta de 24 de ani, s-au spanzurat, imbratisate, intr-un parc din Cluj. A urmat o sinucidere greu de explicat-o femeie s-a aruncat cu pruncul in brate de la etajul cinci al unui bloc. Studiile arata ca peste 90 la suta din sinuciderile la adolescenti sunt cauzate de o problema de sanatate mintala. Chiar si orientarea sexuala poate contribui la decizia de sinucidere. Expertii britanici in psihiatrie sunt de parere ca, in societatea de astazi, oamenii nu-si mai vorbesc despre ceea ce simt. Comunicarea se face numai prin intermediul computerului si duce la depresii. Medicii sustin ca sinuciderile inregistrate in ultima vreme in randul tinerilor sunt cauzate si de mediatizarea excesiva a acestor tragedii, ce nu face altceva decat sa stimuleze fantasmele mortuare ale tinerilor, bantuiti de gandul sinuciderii.
Politistii britanici investigheaza un posibil lant de sinucideri
Liam Clarke si Natasha Randall, doi dintre adolescentii britanici care s-au sinucis Politistii britanici sunt in alerta, dupa ce sapte adolescenti si sapte prieteni, care tineau legatura intre ei prin intermediul internetului, si-au pus capat zilelor. Oamenii legii se tem ca cei care renunta la viata sunt manati de dorinta de a avea "un site comemorativ", relateaza BBC News. Multe dintre victime au propriile pagini web pe un site de socializare, Bebo, prin intermediul caruia discuta ore in sir pe zi. Dupa moartea fiecaruia, o pagina speciala este creata in retea pentru ca prietenii sa poata posta mesaje, fotografii si filme video.
Politia a facut vizite parintilor unui grup de douazeci de adolescenti, care sunt suspectati ca s-ar putea sinucide, recomandandu-le sa-i supravegheze cu mare atentie. Ultima victima, Natasha Randall, de 17 ani, a fost gasita spanzurata in propria locuinta, joia trecuta. Politistii investigheaza un posibil lant de sinucideri, cauzat de faptul ca adolescentii cred ca este "cool" sa ai un site comemorativ.
La numai cateva ore de la moartea Natashei Randall, a si aparut un site numit "R. I.P Tasha", ce a fost "bombardat" cu fotografii, filme video si mesaje. Moartea Natashei a fost precedata de sinuciderile altor tineri: Gareth Morgan, 27 ani, Liam Clarke, 20 ani, Thomas Davies, 20 ani, David Dilling, 19 ani, Dale Crole, 18 ani, si Zachary Barnes, 17 ani. Toti locuiau in imprejurimile orasului Bridgend din sudul Tarii Galilor si intretineau legaturi prin intermediul internetului. Mai multi dintre tinerii care si-au pus capat vietii isi creasera profile personale pe site-ul Bebo. De la moartea lor, prietenii adolescentilor au construit site-uri de comemorare a acestora, unde pot fi postate mesaje si pot fi obtinute "caramizi virtuale" in "zidul de amintiri".
Site-urile de tip Bebo, MySpace si Facebook au mai fost implicate intr-o serie de incidente. Internetul a mai jucat un rol important in numarul in crestere al sinucierilor, prin intermediul unor site-uri create special pentru asa ceva, precum si prin camere de chat unde se discuta despre sinucidere.
Fenomenul sinuciderilor pe internet este prezent si in Japonia sau Coreea de Nord. Japonia inregistreaza una dintre cele mai mari rate de sinucideri din lume, iar Guvernul are ca obiectiv diminuarea numarului de astfel de cazuri de la 24,2 sinucideri la 100.000 de locuitori in 2006, la 19,4 in 2016. O rata ridicata a sinuciderilor este inregistrata si in Coreea de Sud, unde aproape 25 de persoane dintr-o suta de mii isi i-au viata, anual. La polul opus este Finlanda. Aflata multa vreme in topul tarilor cu un nivel ridicat al sinuciderilor, Finlanda a reusit sa scape de aceasta reputatie. In decurs de doar 15 ani, numarul sinuciderilor a scazut cu 40%. Gratie numeroaselor campanii de informare privind depresia, aceasta a inceput sa fie mai repede identificata si tratata.
Epidemia de sinucideri a contaminat si Romania
Bogdan Costache s-a sinucis din dragoste pentru profesoara Corina Din nefericire, in aceasta statistica neagra si-a facut loc si Romania. Daca pana in 1987 numarul celor care decideau sa-si curme viata a fost constant, in jurul cifrei de o mie de cazuri pe an, intre 1988 si 1989 numarul acestora s-a dublat. O serie de tragedii cutremuratoare, in care au fost implicati copii si tineri, sfasie Romania. Peste trei mii de romani s-au sinucis anul trecut, iar medicii legisti spun ca numarul va fi depasit cu mult anul acesta.
Un tanar de 19 ani s-a aruncat de la balcon, pentru ca profesoara cu care avea legaturi amoroase a incercat sa puna capat relatiei. O saptamana mai tarziu, un elev de 14 ani s-a spanzurat de un copac, intr-un parc din Capitala. La cateva zile, intr-o comuna harghiteana, o adolescenta si-a luat viata pentru ca parintii nu voiau s-o mai lase la scoala. Acest sir de drame a culminat cu o sinucidere socanta, chiar si pentru specialisti. Doua surori gemene, in varsta de 24 de ani, s-au spanzurat, imbratisate, intr-un parc din Cluj. Nu mai departe de saptamana trecuta, am fost martorii unei sinucideri greu de explicat: o femeie s-a aruncat cu copilul in brate de la etajul cinci al unui bloc.
Societatea romaneasca este in continua schimbare si ne apropiem, din nefericire, de Occident si in ceea ce priveste numarul de persoane care isi pun capat vietii. Un studiu american recent arata ca suicidul reprezinta a treia cauza de deces printre adolescenti. Un alt studiu, la care au participat elevi de clasa a XII-a, a aratat ca 3 la suta din ei au avut tentative de suicid, ce s-au finalizat cu spitalizari, 9 la suta au avut simple tentative de suicid, 16 la suta s-au gandit sa-si puna capat zilelor, iar aproximativ 30 la suta s-au simtit tristi sau la capatul puterilor in ultima perioada. Problemele de zi cu zi sau stresul pot cauza depresii care sa duca la suicid, dar mai exista si alti factori care trebuie luati in considerare. Studiile arata ca peste 90 la suta din sinuciderile la adolescenti sunt cauzate de instalarea unei probleme de sanatate mintala. Chiar si orientarea sexuala poate contribui la decizia de sinucidere. Abuzurile sexuale pot fi si ele un factor de risc.
Medicii sustin ca sinuciderile inregistrate in ultima vreme in randul tinerilor sunt cauzate si de mediatizarea excesiva a acestor tragedii, ce nu face altceva decat sa stimuleze fantasmele mortuare ale tinerilor, bantuiti de gandul sinuciderii. In cazurile de suicid in grup, daca unul dintre tineri are o depresie si se gandeste sa se sinucida, il convinge pe celalalt sa faca acelasi gest, motivand ca il iubeste prea mult pentru a-l lasa singur pe lume.
Oricat de multe explicatii ne-ar oferi psihologii, nu vom inceta sa ne miram cand auzim despre sinuciderea unui tanar, care, desi are toata viata in fata, alege neantul in locul experientelor viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.