Société Générale a realizat deja o majorare de capital de 5,5 miliarde de euro pentru a acoperi gaura. Un trader parizian, angajat al Société Générale, a produs o paguba de 4,9 miliarde de euro bancii unde lucra. „La Société Générale s-a produs o frauda de 4,9 miliarde de euro provocata de un angajat al bancii din Paris care nu a respectat regulamentele bancii. Traderul a plasat banii in instrumente de investitii nesigure si foarte complexe. De aceea este si foarte greu de urmarit traseul banilor", a spus Patrick Gellin, presedintele BRD, care a adaugat ca pierderea a fost integral acoperita printr-o majorare de capital de 5,5 miliarde de euro la care au subscris imediat bancile JP Morgan si Morgan Stanley. La aceste pierderi se adauga inca doua miliarde de euro rezultati din expunerea pe subprime in Statele Unite.

Angajatul, un parizian in virsta de 30 de ani, avea un salariu de sub 100.000 de euro pe an si era angajat al bancii din 2002, sustine presedintele Société Générale, Daniele Bouton, citat de Reuters. Angajatului, care si-a recunoscut intre timp vina, i-au fost suspendate functiile si urmeaza a fi concediat, iar persoanele responsabile pentru supravegherea acestuia vor parasi de asemenea banca franceza. Frauda a fost descoperita pe 19 ianuarie, cind un angajat care isi desfasura activitatea intr-una dintre diviziile bancii, specializata pe operatiuni pe piata, a profitat de „cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control" pentru „a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive", a precizat SocGen.

Efectele asupra BRD se pare ca vor fi inexistente. „Nu sintem deloc ingrijorati de aceasta problema pentru ca noi nu vom fi deloc afectati. Se vede si la bursa din Bucuresti, unde BRD a scazut doar putin dimineata si apoi a trecut pe plus", spune Gellin. BRD a fost suspendata ieri de la tranzactionare pentru citeva ore. Banca romana ar putea avea insa probleme cu imaginea, dar oficialii BRD mizeaza pe luciditatea clientilor sai. „Este intr-adevar un moment foarte pacatos avind in vedere si criza financiara mondiala. In Romania, multi se ghideaza dupa sentimente. Am exemplul unei banci din Romania despre care au aparut unele zvonuri negative. Deponentii s-au speriat, si-au retras banii, dar dupa doua saptamini s-au intors", spune si Petre Bunescu, director general adjunct al BRD. Oficialii bancii nu cred ca vor avea astfel de probleme. „Totul depinde si de presa, de modul in care acest eveniment va fi reflectat", cred oficialii bancii.

Desi vor fi facute publice in luna februarie, oficialii BRD au deja la dispozitie rezultatele financiare aferente anului 2007. „Pe primele noua luni am avut un profit de 209 milioane de euro. La finele anului va asigur ca avem o crestere care se incadreaza in sumele bugetate", a spus Lucian Cojocaru, directorul comercial al BRD.

Anul 2007 ar putea consemna si o premiera. „Rezultatele sint foarte bune. Dupa primele noua luni eram deja peste BCR in privinta profitului. De altfel, in ceea ce priveste ROA (Return on Assets) am fost tot timpul peste BCR", a spus Petre Bunescu. 2007 ar putea fi astfel primul an in care BCR nu mai este cea mai profitabila banca din Romania. ROA este un indicator care arata cit de profitabila este o companie. El este calculat ca raport intre veniturile nete si activele acelei companii.

Detalii despre Société Générale, pe www.cotidianul.ro/select