Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a declarat ieri, la Bruxelles, ca independenta provinciei este o "chestiune de zile", relateaza Mediafax. "Kosovo este pregatit. Vom proclama independenta Kosovo in curand", a declarat el la incheierea unei intalni
Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a declarat ieri, la Bruxelles, ca independenta provinciei este o "chestiune de zile", relateaza Mediafax. "Kosovo este pregatit. Vom proclama independenta Kosovo in curand", a declarat el la incheierea unei intalniri cu Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana. El a explicat ca tara sa trebuie mai intai sa respecte anumite proceduri inainte de a-si putea proclama independenta. "Ne asteptam la o sustinere masiva din partea Statelor Unite si a Europei", a adaugat Thaci.
Pe de alta parte, cea mai mare parte a conducerii Serbiei se va afla, la acest sfarsit de saptamana, in Rusia, pentru discutii politice precum si pentru semnarea unor acorduri comerciale extrem de importante, care ar putea influenta rezultatul alegerilor prezidentiale din Serbia, de la 3 februarie, transmite Rompres. Presedintele Boris Tadic se va afla azi la Moscova, unde va fi semnat un acord de mare importanta in domeniul petrolului si gazelor dintre Serbia si gigantul rus Gazprom. Potrivit Kommersant, intelegand ca lupta interna din Serbia ar putea incurca serios cartile Gazpromului, Moscova a decis sa se implice in aceasta confruntare si sa incerce sa influenteze deznodamantul alegerilor. Cantarind bine, Moscova a decis, aparent paradoxal, sa-l sustina pe adeptul optiunii europene a Serbiei, Boris Tadic, sub administratia caruia a fost si incheiat acordul energetic cu Belgradul, si nu pe ultranationalistul Tomislav Nikolic, cotat drept candidat pro-rus, comenteaza Kommersant. Dupa cum era de asteptat, convorbirile de la Moscova vor include si problema viitorului statut al provinciei Kosovo, dosar in care Rusia este principalul sustinator al Serbiei. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.