Prezenta jandarmilor romani in Kosovo ar putea fi urmatorul subiect de disputa juridica intre Presedintie si Parlament. Miercuri, Traian Basescu a anuntat ca a instiintat Parlamentul cu privire la decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de dislocare a 175 de politisti si jandarmi in Kosovo. Presedintele a facut aceasta afirmatie miercuri, in fata diplomatilor straini acreditati la Bucuresti. In urmatoarele saptamani este asteptata o decizie a Uniunii Europene de preluare a administratiei din Kosovo, in conditiile in care situatia este complicata de intentia separatistilor albanezi de a-si declara independenta fata de Serbia. In prezent, provincia Kosovo este administrata de ONU.

Presedintele Traian Basescu s-a referit la o decizie CSAT din 18 decembrie 2007, prin care a fost aprobat „Planul intrebuintarii fortelor Armatei Romaniei la misiuni in afara teritoriului statului roman in 2008“. Acest plan se refera inclusiv la misiunile din Balcani - deci si la misiunea UNMIK.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea, secretar al Camerei Deputatilor, spune ca hotararea CSAT ar putea fi avizata saptamana viitoare de comisiile de aparare si supusa la vot in plenul Parlamentului dupa 4 februarie, in prima saptamana de sesiune. „Orice hotarare a CSAT pe pilonul de siguranta nationala se supune votului Parlamentului“, a afirmat Zgonea, pentru „Gardianul“.

Schimbarea 'umbrelei>>
CSAT sustine ca este vorba despre o instiintare data in contextul in care misiunea civila va fi preluata de UE de la ONU. Conform Legii 42/2004, „in situatia in care trimiterea fortelor armate in afara teritoriului statului roman (...) nu se face in baza unui tratat international la care Romania este parte, presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului“. Romania este membra a ONU si a UE, iar participarea romaneasca in UNMIK a fost aprobata de Parlament in urma cu cativa ani. Cum nu este vorba despre o suplimentare de trupe, singurul subiect de disputa ar putea fi daca schimbarea „umbrelei“ necesita un vot in Parlament sau nu.