Basescu si Tariceanu au ajuns la ora 11.00 In Piata Unirii. Au schimbat la inceput cateva cuvinte pentru ca mai apoi sa se trateze cu o indiferenta totala. De altfel, si publicul din piata era divizat in trei sectoare ce puteau fi deosebite dupa culo
Basescu si Tariceanu au ajuns la ora 11.00 In Piata Unirii. Au schimbat la inceput cateva cuvinte pentru ca mai apoi sa se trateze cu o indiferenta totala. De altfel, si publicul din piata era divizat in trei sectoare ce puteau fi deosebite dupa culorile baloanelor: portocaliu pentru PD-L, galben pentru PNL si rosu pentru PSD. Liberalii locali au afisat doua bannere imense pe blocurile din piata, bannere de pe care iesenii aflau cu surprindere ca domnitorul Cuza ar fi fost liberal. Nici pedelistii nu s-au lasat mai prejos si au tinut mortis sa se deosebeasca de restul audientei cu bannerul "Unirea face puterea", sloganul PD-L. In piata era chiar si un mic grup de simpatizanti ai PC.
Horele dezbinarii
Inceputul discursului lui Basescu a fost marcat de aplauzele furtunoase ale grupului adunat de PD-L Iasi si de huiduielile celorlalte categorii. "Imi face placere sa revin la Iasi, dar nu-mi face placere sa politizati o sarbatoare a moldovenilor", a spus Basescu usor iritat. Dar si discursul acestuia a fost politizat tinand sa mentioneze ca una din marile realizari ale Unirii a fost "infiintarea Inaltei Curti de Casatie, care a dat atributii si misiunea de a judeca faptele demnitarilor si ministrilor de la acea vreme". La sfarsit, a fost iarasi huiduit si ovationat, deopotriva. De acelasi tratament a avut parte si Tariceanu. Acesta a evocat figura "liberalului" Cuza. "Liderii politici de atunci au lasat deoparte toate neintelegerile si divergentele si l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor. Ei au pus interesele Romaniei mai presus de interesele politice si personale. Este o lectie de istorie importanta pentru noi, toti, oamenii politici de astazi", a spus Tariceanu unui public putin dispus la toleranta. Dupa ceremonialul religios si parada militara, Basescu a coborat in multime, iar Tariceanu si ministrii au intrat intr-o hora a Unirii, al carei ton o dadea o fanfara locala. Basescu nu s-a lasat mai prejos si, alaturi de simpatizantii sai, au format o alta hora. Astfel ca, in loc de Hora Unirii, am avut doua hore ale dezbinarii clar conturate. Iesenii de rand, neafiliati vreunei turme politice, s-au lipit si ei de care hora au putut, acest lucru marcand esecul evident al unei sarbatori pentru care primarul din Iasi, Gheorghe Nechita, se pregatise punand "plombe" prin asfaltul gaurit din zona Pietei Unirii si ordonand maturarea zonei la fiecare jumatate de ora, inca de miercuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.