Grupul bancar Société Générale, a doua banca franceza ca marime, a anuntat ieri ca a fost victima unei fraude din partea unuia dintre brokerii sai, care va avea un impact negativ de 4,9 miliarde de euro asupra activitatilor sale, informeaza AFP, citat de Mediafax. La aceasta frauda se adauga alte 2,05 miliarde de euro sub forma unor deprecieri de active provocate de criza creditelor subprime, ceea ce ridica valoarea totala a pierderilor la 6,95 miliarde de euro. Frauda reprezinta aproape jumatate din activele BRD, subsidiara din Romania a grupului francez, si este echivalenta cu valoarea activelor detinute de a treia institutie bancara din Romania, Raiffeisen Bank.
Société Générale a atribuit frauda unui singur trader care se ocupa cu tranzactiile de produse financiare derivate pe pietele bursiere europene. Presedintele director general de la Société Générale, Daniel Bouton, si-a prezentat demisia insa Consiliul de administratie al bancii a refuzat sa o accepte. Banca noteaza ca frauda semnalata are un caracter exceptional, atat prin valoare, cat si prin natura ei. Un trader cu responsabilitati limitate s-a angajat la efectuarea unor plasamente frauduloase in 2007 si 2008, depasind atributiile postului. Beneficiind de cunostintele acumulate in perioada in care a lucrat intr-un departament administrativ privind procedurile de control, el a reusit sa ascunda plasamentele, printr-o schema complexa de tranzactii fictive. Banca a anuntat ca aceste plasamente vor fi eliminate in cel mai scurt timp, pentru a servi intereselor actionarilor Société Générale si pentru a conserva integritatea pietei. In legatura cu traderul care a provocat aceasta frauda record, Daniel Bouton a declarat ca este vorba de un tanar in varsta de 30 de ani care lucreaza la Société Générale din 2002 si castiga, in prezent, mai putin de 100.000 de euro pe an. Dupa semnalarea fraudei si pentru consolidarea bazei de capital, banca franceza a decis ca va efectua o majorare de capital in valoare de 5,5 miliarde de euro fiind subscrisa integral de JP Morgan si Morgan Stanley.
Scrisoarea lui Buton
Presedintele Société Générale, Daniel Bouton, a confirmat ca membrii conducerii au descoperit duminica, 20 ianuarie, o frauda de mare amploare, comisa de un colaborator al diviziei financiare si de investitii, se arata intr-o scrisoare postata pe site-ul grupului. Colaboratorul bancii a fost concediat, iar banca a depus o reclamatie impotriva acestuia. Totodata, consiliul de administratie al Société Générale sustine masura luata de Bouton de demitere a tuturor persoanelor cu functii de conducere responsabile cu controlul operatiunilor respective. "Guvernatorul Bancii Frantei si secretarul general al Autoritatii Pietelor Financiare au fost informati de indata ce am aflat despre aceasta situatie, la 20 ianuarie", a spus Bouton. El a precizat ca pierderile sunt foarte mari si au fost luate toate masurile pentru identificarea si remedierea deficientelor procedurilor de control, pentru a evita aparitia unor riscuri similare. Société Générale va obtine totusi un profit net, aferent anului 2007, in pofida pierderilor exceptionale rezulte in urma fraudei, precum si a provizioanelor prevazute pentru acoperirea eventualelor deprecieri ale activelor, pe fondul crizei de pe piata creditelor, se mai arata in scrisoare. Avand confirmata soliditatea financiara, capacitatea grupului Société Générale de a reveni la o crestere profitabila ramane intacta, se arata in document. Bouton considera ca sprijinul din partea actionarilor si al colaboratorilor bancii reprezinta un motiv profund de optimism.
Ancheta Bancii centrale
Daniel Bouton si directorul general Philippe Citerne au decis sa renunte la bonusurile ce urmau sa le primeasca pentru 2007, precum si la salariile fixe pentru primele sase luni ale acestui an. "Acest accident teribil nu ne va modifica strategia. Avem intentia de a continua, in masura in care vom primi sprijinul actionarilor" a declarat Daniel Bouton. Intrebat daca Société Générale vizeaza o eventuala fuziune, Bouton a reafirmat ca Société Générale are mijloacele necesare pentru a continua de una singura.
Banca Frantei a anuntat ca a demarat ancheta asupra fraudei provocate de unul dintre brokerii Grupului bancar francez Société Générale, frauda evaluata la 4,9 miliarde de euro. "Société Générale a fost victima unei fraude interne comisa de un salariat. Banca Frantei a fost informata imediat de fapta comisa si de consecintele acesteia. O ancheta a Comisiei bancare a fost demarata pentru a examina conditiile in care a intervenit frauda", a explicat Banca Frantei.
BRD, afectata 0,04%
BRD nu este afectata de frauda descoperita la banca mama Société Générale, au anuntat ieri, oficiali ai bancii din Romania, informeaza Rompres.
"BRD nu este deloc ingrijorata de ceea ce s-a intamplat, iar banca nu este afectata", a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin. La nivelul grupului Société Générale frauda nu reprezinta decat 0,04% din totalul activelor de peste 1.000 de miliarde de euro pe care le administreaza grupul, a precizat directorul general din BRD, Petre Bunescu. Evenimentul din cadrul grupului nu va afecta profitul pe 2007 al BRD iar profitul la noua luni pe 2007 de 209 milioane euro arata ca rezultatele sunt in linie cu strategia fixata, au precizat oficialii bancii.
In pofida acestor pierderi, profitul net al Société Générale pe 2007 se va situa undeva intre 600 si 800 milioane euro, in scadere spectaculoasa comparativ cu profitul net de 5,221 miliarde de euro in 2006.
De asemenea, in pofida deprecierii activelor cu 2,05 miliarde de euro banca a anuntat ca nu isi va modifica politica de dividende. Société Générale este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Société Générale este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Cu peste 103.000 de angajati in intreaga lume, grupul isi desfasoara activitatea in jurul a trei mari activitati: banca de retail si serviciile financiare (19,8 milioane de clienti), gestiunea de active si serviciile pentru investitori, domeniu in care Grupul Société Générale se numara printre cele mai importante banci din zona euro, cu 1.521 de miliarde de euro in custodie si cu peste 402 miliarde de euro sub gestiune.
Catastrofa pentru sectorul bancar francez
Frauda de 4,9 miliarde de euro descoperita de Société Générale si comisa de unul dintre traderii bancii reprezinta o catastrofa pentru sistemul bancar francez, comenteaza La Tribune, citat de Mediafax.
Anuntul Société Générale referitor la descoperirea si amploarea fraudei are loc dupa ce banca a dat asigurari, timp de mai multe luni, ca activitatile sale sunt solide, iar expunerea la piata creditelor ipotecare riscante este redusa. Société Générale a socat analistii, care se intreaba cum este posibil ca un singur om sa piarda o suma atat de mare de bani la o institutie financiara care de ani de zile s-a concentrat pe controlul riscurilor. Unii dintre acesti analisti se mai intreaba daca Société Générale nu a profitat de acest incident pentru a masca probleme mult mai importante, legate de riscurile asumate pe piata creditelor ipotecare riscante. Reprezentantii sindicali ai bancii sunt la randul lor socati. O suta de actionari ai Société Générale au inaintat o reclamatie la procuratura din Paris pentru "frauda, abuz de incredere, fals si uz de fals si complicitate". Presedintele Société Générale, Daniel Bouton, a declarat ca acest "accident teribil" nu va modifica strategia bancii si a afirmat, intr-un interviu telefonic acordat ziarului La Tribune, referitor la o eventuala fuziune, ca banca are capacitatea de a functiona singura.
Actiunile BRD au crescut dupa ce au fost oprite
Actiunile BRD nu au fost afectate de informatiile despre frauda de la Société Générale si au crescut cu 1,52% dupa ce Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a oprit de la tranzactionare instrumentele financiare ale aceste institutii pana la ora 12:35. Dupa o ora si 15 minute de la reluarea tranzactionarii, au fost inregistrate in total 552 tranzactii cu actiuni BRD, in valoare de circa 5,6 milioane lei, iar cotatia s-a situat la 20 lei/actiune. Actiunile Société Générale au fost suspendate, de asemenea, la cererea bancii, si nu au fost tranzactionate la deschiderea bursei din Paris, potrivit operatorului bursier Euronext, citat de AFP si preluat de Mediafax. "La cererea Société Générale, tranzactiile cu actiuni ale grupului au fost suspendate, iar momentul la care vor fi reluate va fi anuntat ulterior",
se arata in comunicatul Euronext. (F.B.)
Reducere de rating
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a redus, ieri, in urma anuntului privind frauda, ratingul pe termen lung al Société Générale de la "AA" la "AA minus", iar ratingul individual de la "A/B" la "B". Ratingul pe termen scurt si ratingul de suport au fost confirmate la "F1 plus" si "1". Perspectiva pentru ratingul pe termen lung este stabila, iar pragul de suport este confirmat la "A minus". Pe de alta parte, agentia Standard & Poor's Ratings Services a plasat ratingul pe termen lung "AA" sub supraveghere cu implicatii negative.
BCR: Piata romaneasca nu va fi afectata
Frauda de 4,9 miliarde de euro descoperita la Société Générale, actionarul majoritar al BRD, nu va afecta piata romaneasca, a declarat, ieri, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Manfred Wimmer (foto), adaugand ca este uimit de ceea ce s-a intamplat la banca franceza, informeaza Mediafax. "Sunt uimit de ceea ce s-a intamplat la Société Générale. Nu va exista niciun impact asupra pietei locale", a afirmat Wimmer. El a adaugat ca frauda descoperita de banca franceza creeaza o surpriza negativa intr-un mediu in care exista deja aversitate la risc. El a participat la o conferinta de presa sustinuta cu ocazia acordarii unor imprumuturi BERD catre BCR, Banca Transilvania si CEC.