Portretul fanaticului
Tradus de Nadine Gordimer pentru Editura Humanitas, volumul "Cum sa lecuiesti un fanatic" contine cateva eseuri de Amos Oz si un interviu cu acest bine cunoscut scriitor din Israelul contemporan. Gasiti aici un port
Portretul fanaticului
Tradus de Nadine Gordimer pentru Editura Humanitas, volumul "Cum sa lecuiesti un fanatic" contine cateva eseuri de Amos Oz si un interviu cu acest bine cunoscut scriitor din Israelul contemporan. Gasiti aici un portret si o categorizare nuantata a fanaticului, construite de premisa ca "esenta fanatismului este dorinta de a-i sili pe ceilalti sa se schimbe". Teza lui Amos Oz, care il priveste acum pe copilul care a fost ca pe un "pusti sionist", este ca radacina conflictelor actuale este aceeasi veche disputa intre fanatism si pragmatism/ pluralitate/ toleranta.
Cat despre fanatic, fie el luptator Al-Qaeda, membru al oricarei retele teroriste sau extremiste, anti-fumator, vegetarian sau fervent pacifist, el prezinta urmatoarele trasaturi: credinta ca dreptatea personala e mai importanta decat viata, sentimentul superioritatii categorice, sentimentalism, interes pentru propria moarte, dispret pentru prezent, atractie pentru kitsch. Daca veti citi aceste eseuri, veti vedea de ce Amos Oz, candidat la Nobel si traitor la Ierusalim, crede ca imaginatia si simtul umorului pot fi leacuril impotriva fanatismului.
Din arhiva moravurilor
Se mai gaseste inca in librarii "Prostitutia intre cuceritori si platitori", volumul coordonat de Adrian Majuru la Editura Paralela 45. Este vorba despre o antologie de studii ce analizeaza prostitutia cu instrumente diferite, luminandu-i fete diverse. Secvente din istoria prostitutiei ne ofera mai multe studii scoase dintr-o arhiva destul de rar folosita de editurile romanesti: "Despre emanciparea femeii", de Dumitru D. Velicu (teza de licenta publicata la Bucuresti in 1907), "Studiu de igiena sociala. Moravuri. Educatie. Legi", de Dr. El. Manicatide-Venert, El. Nanu-Pascan (publicat la Bucuresti in 1922), "Nebunia sexuala a tinerilor", de Dr. F. Grunfeld (publicat in 1932 in revista "Sanatatea si viata fericita") etc.
Descoperiti aici diverse puncte de vedere despre prostitutie, toate tributare epocii careia ii apartin, despre categoriile de prostituate si despre atmosfera de bordel, asa cum era ea in prima jumatate a secolului trecut, despre cauzele prostitutiei, despre educatia sexuala, despre palaria rosie ca simbol si despre cum a infiintat Papa Benedict al IX-lea prima casa de toleranta la Roma din epoca sa (secolul al XI-lea).
Formele geniului
"Creatorii: De la Chaucer si Durer la Picasso si Disney", volum tradus pentru Editura Libertas de Raluca Hampu, este o carte a cunoscutului Paul Johnson. In "Intelectualii", acelasi scriitor greu de catalogat scotea la lumina discrepantele diverse dintre intelectualul si omul adapostite in aceeasi persona, alegandu-si cazuri celebre. De data aceasta Paul Johnson pune sub lupa formele creativitatii umane si descopera tot atatea forme cati creatori.
Shakespeare, Bach, Hokusai, Twain, Dior, Picasso, Disney sunt ordonati in pagini de istorie a creativitatii, rezultata dintr-o atragatoare, cuprinzatoare si accesibila combinatie de elemente de istoria civilizatiei, istoria artei, istoria mentalitatilor, biografie, psihologie etc. Fiecare artist analizat in aceasta carte este plasat in contextul epocii sale si, pe de alta parte, in istoria culturii, astfel incat contributia lui sa fie evidentiata. Pentru ca o definitie a geniului, caci despre asa ceva e vorba, nu exista, asa cum si autorul recunoaste, atunci incercarea de a ilustra geniul este binevenita. (I.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.