LIMITARE - E 127 poate fi folosit doar pentru ciresele confiate
In SUA, colorantul E 127 a fost interzis din 1990, cand s-a demonstrat ca este vinovat pentru aparitia cancerului de tiroida. In UE, utilizarea lui a fost limitata, insa se poate folosi.

Eritrozina, E 127, este unul dintre cei mai periculosi coloranti folositi in prezent de industria alimentara. Aceasta este o "sare dipotasica sau disodica a 2, 4, 5, 7 tetraiodoflorescenei, coloranti autilitari, clorura de sodiu, solubila in apa si alcool etilic", ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi in lucrarea "Biblia alimentara". Din cauza faptului ca este foarte periculoasa, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a admis folosirea eritrozinei doar pentru ciresele confiate si cocteil, cantitatea maxima admisa fiind de 200 mg/kg de cirese. Pana sa intre in vigoare aceasta limitare, E 127 putea fi gasit in biscuiti, dulciuri, produse de brutarie, ciocolata, sosuri de usturoi, carne conservata, pateuri, diverse preparate din somon, masline umplute. Nu numai industria alimentara se foloseste de eritrozina, substanta fiind utilizata si in stomatologie, pentru a pune in evidenta diverse defecte ale dentitiei.

MAI PUTIN. Pentru consumatori, doza zilnica admisa stabilita de JEFCA (autoritatea europeana care stabileste modul in care se utilizeaza aditivii alimentari) este de 0,1 mg/kg corp. Daca aceasta este depasita se poate ajunge la simptome deosebit de grave, mult mai periculoase decat in cazul celorlalti coloranti sintetici. In primul rand creste fotosensibilitatea fata de lumina solara, mai ales in cazul consumatorilor cu anumite sensibilitati. Deoarece contine iod, chiar si la un consum moderat, E 127 poate tulbura fiziologia tiroidei.

Citeste si:

Eritrozina este o substanta chimica pe care medicii europeni au incriminat-o pentru aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare la copii (ADHD). Mai mult, unii cercetatori au facut legatura intre aditivul alimentar E 127 si aparitia diferitelor tipuri de cancer.

Studiile efectuate in laborator pe animale au aratat ca eritrozina produce tumori si tulburari neurofiziologice, insa nu s-a demonstrat ca aceste consecinte pot aparea si la oameni. Autoritatile din Statele Unite ale Americii si din Norvegia au interzis cu desavarsire folosirea eritrozinei in industria alimentara, pentru a evita orice probleme de sanatate ale consumatorilor.