O echipa de specialisti a inceput ieri sa verifice puritatea solului din Zona Libera Galati, acolo unde Enel Italia si Global International 2000 din Bucuresti vor construi o termocentrala pe carbune cu o capacitate de 800 de megawati, informeaza Medi
O echipa de specialisti a inceput ieri sa verifice puritatea solului din Zona Libera Galati, acolo unde Enel Italia si Global International 2000 din Bucuresti vor construi o termocentrala pe carbune cu o capacitate de 800 de megawati, informeaza Mediafax.
"Miercuri a sosit la Galati o echipa formata dintr-un american si trei romani, doi dintre ei fiind trimisi de Global International 2000, pentru a realiza un studiu de impact asupra mediului. Ieri au demarat inspectiile prin sondaj pe doua dintre sectoarele concesionate, operatiunile urmand sa continue in zilele viitoare. Practic, expertii verifica puritatea solului. Terenul a fost agricol, dar ei vor sa aiba certitudinea ca in trecut nu a fost infestat cu substante chimice sau radioactive, astfel incat sa nu li se reproseze nimic atunci cand vor incepe constructia centralei curate", a relatat Angela Ivan, directorul Administratiei Zona Libera Galati.
Firma Global International 2000 din Bucuresti a concesionat 36,5 ha de teren in Zona Libera, suprafata pe care va construi, impreuna cu Enel Italia, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei. Terenul este concesionat pe o perioada maxima, 49 de ani. Potrivit directorului general al Zonei Libere, termocentrala va fi administrata de o firma romaneasca. Matteo Cassani a dezvaluit ca termocentrala pe carbune va functiona cu un singur bloc, in sistem ecologic. Lucrarile de constructie vor demara in 2009 si vor dura aproximativ patru ani. Potrivit lui Cassani, Enel a comandat deja studiul de fezabilitate pentru aceasta investitie, documentul urmand sa fie finalizat la inceputul anului. Conform aceleiasi surse, investitia se va ridica la 1 mld. euro.
Insa, inainte de inceperea constructiei centralei de la Galati, Enel si Global International 2000 va trebui sa obtina acordul transfrontalier de la cele doua state vecine, Ucraina si Republica Moldova.
Actuala termocentrala din Galati, Electrocentrale SA, functioneaza pe gaz metan si pacura, acestia fiind combustibilii de baza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.