Da, de ziua Lui, toate radiourile si televiziunile Romaniei ar fi trebuit sa transmita cantecele celor doi rapsozi de dincolo de Prut, trecuti in nefiinta, printr-un "accident" niciodata elucidat, in toamna '92. Ei au fost sacrificati deoarece pusese
Da, de ziua Lui, toate radiourile si televiziunile Romaniei ar fi trebuit sa transmita cantecele celor doi rapsozi de dincolo de Prut, trecuti in nefiinta, printr-un "accident" niciodata elucidat, in toamna '92. Ei au fost sacrificati deoarece pusesera pe strune, auzite intr-o intreaga lume, versurile-simbol de fratietate ale poetului Grigore Vieru; intr-un alt plan se derula procesul de condamnare (chiar la moarte) a grupului condus de catre Ilascu. Adevaratii patrioti isi aparau limba romana, istoria, tricolorul, traditiile si neamul, unii prin vers si cant, altii cu arma in mana, pentru ca pamantul lor, casa, familia si credinta sa nu incapa, din nou, pe maini straine.
In cele ce-si doreau, ei si-au ales, ca Domn al nemuririi noastre, pe Eminescu, singurul care poate sa ne judece, de avem sau nu dreptate! Deoarece "Suntem in cuvant si-n toate/Floare de latinitate"...
Ei bine, nu! Judecata de-a fost bine, de-a fost rau o fac acum altii, de-o parte si de alta a Prutului, demolatori nu de maluri-granite, ci tocmai de limba, credinta si Eminescu. S-au gasit mancurti (vanzatori de neam si tara, prin pierderea memoriei) care au inventat dictionare moldo-romane, care au dat biserica noastra pe mana Moscovei, care au facut din comunismul moldovenesc o lance otravita impotriva Tarii-Mama, care considera ca "radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei" (!), care-i acuza pe basarabeni ca cer cetatenia romana pentru a fugi mai repede in Occident, care vor o mare si socialista Moldova, de la Carpati la Nistru, care, in final, doresc demitizarea lui Eminescu - nu "romanul absolut", "un om deplin al culturii" - ci un personaj manipulat (de cine?), rudimentar in gandire, sovinist si neeuropean! Parca traiesc in alte timpuri...
Ei bine, da! Cam la fel invatam la "romana", la inceputul anilor '50, despre poetul national, autorul doar al fragmentelor din "Imparat si proletar" si "Scrisoarea III", fiind obligati sa interpretam versurile despre Tepes, voievodul menit sa starpeasca miseii din fruntea acelei tari. In acelasi manual, aflam ca poetii Blaga, Bacovia si Arghezi sunt excrescenta ideologiei burghezo-mosieresti in descompunere. Dupa aproape o jumatate de secol comunist, se regasesc anumite teze staliniste, prin care se incearca demolarea lui Eminescu, mai ales ca vizionar politic si istoric, gazetarul de esenta tare al destinului acestui neam, o prima si ultima preocupare, acuzand mereu si documentat rapirea Basarabiei si Bucovinei.
Culmea este ca asemenea aberatii nu-si gasesc loc doar in structurile comuniste din R. Moldova, ci isi au adepti inclusiv printre "eseistii" de la Cotroceni. Pe de o parte, Academia Romana publica, in multe volume, opera completa a "poetului nepereche", iar pe de alta, tace fata de cei ce-l considera pe Eminescu "un depozit de muzeu" si "un cimitir al pasiunilor stinse" (vezi consilierul prezidential Cristian Preda) sau ca el este "invaluit de stupefiante politicianiste, sovine" (zice zisul profesor al presedintelui Voronin).
Spunea basarabeanul nostru: "Pe ei o sa-i judece Eminescu, aflat printre stele, ca noi tot cu El si Tricolorul tinem, intr-o singura simtire!" Si-l aveam alaturi pe poetul Grigore Vieru si ai sai rapsozi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.