Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri ca procurorii au in lucru un dosar pe numele fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, deschis in urma unei plangeri penale depuse de succesorul acesteia la conucerea MJ, Tud
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri ca procurorii au in lucru un dosar pe numele fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, deschis in urma unei plangeri penale depuse de succesorul acesteia la conucerea MJ, Tudor Chiuariu, si ca, in prezent, ancheta in acest caz se afla in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale. Ministerul Justitiei a sesizat cu plangere penala Parchetul instantei supreme, in 9 octombrie 2007, dupa ce a descoperit indicii de fals intelectual, in urma unor verificari privind modul in care a fost contractata, in timpul ministeriatului Monicai Macovei, organizatia Freedom House - cea care a realizat auditul ce a stat la baza adoptarii Strategiei Nationale Anticoruptie in 2005. "Pangerea s-a inregistrat ca dosar penal la Sectia de urmarire penala si criminalistica. Deocamdata, se afla in faza de acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Nu pot confirma si nu pot infirma daca se va cere aviz de cercetare penala, pentru ca este decizia exclusiva a procurorului de caz", a spus Codruta Kovesi. Ministerul Justitiei (MJ) informa, intr-un comunicat, ca verificarile Corpului de Control al ministerului in legatura cu modul in care Freedom House a castigat selectia de oferte pentru realizarea auditului s-au finalizat. "Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii ca reprezentanti ai Ministerului Justitiei, impreuna cu reprezentanti ai Freedom House Romania, au incercat, prin emitere de inscrisuri, sa creeze o aparenta de legalitate in procedura de achizitie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007 si a planului de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie pe perioada 2005-2007. Fapta acestora poate intruni elemente constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 289 din Codul penal - fals intelectual", se preciza in comunicatul MJ. Potrivit aceluiasi document, in cadrul interpelarilor formulate in Camera Deputatilor, in perioada 2005-2006, pe subiectul achizitiei serviciilor de audit, Ministerul Justitiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House si la componenta echipei care a realizat auditul. "Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde savarsirea posibilelor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului poate constitui infractiune, asa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala", se mai arata in document. Liderul Freedom House, Cristina Guseth, a respins, potrivit Mediafax, acuzatiile lui Chiuariu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.