Criza economica mondiala se amplifica pe fiecare zi ce trece, iar Romania incepe sa resimta tot mai mult aceasta recesiune economica, la care marii economisti de la nivel mondial nu reusesc sa-i gaseasca antidot.
Iar cel mai tare se va resimti a
Criza economica mondiala se amplifica pe fiecare zi ce trece, iar Romania incepe sa resimta tot mai mult aceasta recesiune economica, la care marii economisti de la nivel mondial nu reusesc sa-i gaseasca antidot.
Iar cel mai tare se va resimti aceasta criza la nivelul companiilor din Romania. Pe de o parte, cele care au contractate credite pentru dezvoltare sau acoperirea altor nevoi de lucru se vor trezi in fata imposibilitatii de a restitui aceste imprumuturi, concomitent cu ingreunarea posibilitatii de plata a furnizorilor, mai ales in cazul celor care au de facut plati in valuta.
Pe de alta parte, intrucat bursele mondiale se prabusesc, iar Bursa de Valori Bucuresti a pierdut in doar cateva zile peste 2 miliarde de euro, companiile nu mai pot miza pe acestea ca surse de finantare, astfel incat o alta varianta de acoperire a nevoilor financiare este total blocata. Cum pe fondul crizei economice este de asteptat ca si solicitarile de creditare din partea companiilor adresate bancilor sa scada, se contureaza asadar tabloul complet al unei crize financiare, care va arunca in faliment extrem de multe companii din Romania.
Efectul este unul de recul, deoarece creditorii care in conditii normale ar fi fost de acord sa acorde mai multe termene de gratie partenerilor lor de afaceri de la care au de incasat bani, fiind acum in conditii de criza economica sub presiunea creditorilor lor, vor pune o presiune si mai mare pe debitorii lor, sa li se plateasca banii, iar reactia va fi una in lant, intrucat extrem de multe companii nu vor gasi resursele necesare sa isi achite datoriile scadente, si vor lua, din pacate, calea falimentului.
Deja, de la inceputul acestui an, numarul de debitori, care provin din zona companiilor si care au intrat cu dosare in portofoliul agentiei de colectare debite Urban si Asociatii, a crescut cu 77% fata de perioada similara a anului trecut, si suntem efectiv asaltati de creditori care spun ca din ce in ce mai multi parteneri ai lor de afaceri le-au depasit termenele de plata care aveau scadenta in ianuarie 2008, intrucat nu mai gasesc resursele financiare necesare sa isi stinga restantele pe care le au, si, mult mai grav, declara ca nici pe termen lung nu identifica vreo posibilitate reala de plata a datoriilor.
Falimente care vor lasa pe drumuri extrem de multi romani. Nu poti astfel sa nu te gandesti ca, daca la finalul anului 2007 ne plangeam ca nu gasim forta de munca suficienta in Romania, este posibil ca la finalul anului 2008, mult mai devreme decat anticipam, pe fondul crizei economice, sa regasim un nivel al somajului in crestere in tara noastra.
Intrebarea care se pune este: va fi capabila Romania in 2008, care mai este si an electoral, sa gaseasca managerii si resursele care sa scoata tara din una din cele mai mari crize economice ale ultimului secol? Sa speram acest lucru, pentru ca altfel, primii loviti si afectati vor fi tot micii comercianti, care nu au forta financiara a marilor corporatii, si poate ca, indirect, prin aceasta criza economica la nivel mondial nu se urmareste de fapt decat instaurarea suprematiei totale a marilor corporatii la nivel mondial. Apropo: ati vazut ca Yahoo anunta concedieri masive in USA?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.