La o zi dupa ce Moscova critica politica de extindere a NATO, prin vocea ministrului sau de Externe, Serghei Lavrov, Alianta Nord-Atlantica a ripostat, ieri, prin vocea secretarului general Jaap de Hoop Scheffer secondat de sefa Departamentului de St
La o zi dupa ce Moscova critica politica de extindere a NATO, prin vocea ministrului sau de Externe, Serghei Lavrov, Alianta Nord-Atlantica a ripostat, ieri, prin vocea secretarului general Jaap de Hoop Scheffer secondat de sefa Departamentului de Stat, Condoleezza Rice. Tematica lor a fost aceeasi, cei doi condamnand la unison "retorica Rusiei", "lipsita de intelepciune si responsabilitate".
"Din cand in cand, auzim o retorica a Moscovei care cred ca este inutila", a declarat, ieri, secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, in replica la afirmatiile ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, potrivit carora politica "usilor deschise" practicata de NATO ar fi fost "mostenita din perioada Razboiului Rece". "Avem diferende. Ele sunt profunde si le iau in serios", a admis oficialul NATO, invitand Moscova sa angajeze discutii pe tema acestor divergente. "Intre NATO si Rusia nu exista alta alternativa", a mai spus Scheffer. Diplomatul olandez a facut aceste declaratii intr-o conferinta privind "Initiativa de la Istanbul", adoptata in cadrul summitului Aliantei de la Istanbul din iunie 2004 si avand drept obiectiv intensificarea relatiilor de cooperare dintre NATO si mai multe state arabe, printre care si Emiratele Arabe Unite. Relatiile dintre Moscova si NATO sunt marcate, in prezent, de tensiuni puternice, dupa ce Rusia si-a suspendat, la finele anului trecut, participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), pe fondul extinderii NATO in estul Europei, in apropierea granitelor Federatiei Ruse. Politica Aliantei a fost calificata, miercuri, de seful diplomatiei ruse drept o practica "mostenita din perioada Razboiului Rece", de natura sa prejudicieze relatiile cu Rusia, in contextul in care Ucraina si-a reafirmat, recent, aspiratiile nord-atlantice. "Consideram ca politica <<usilor deschise>> a NATO este una mostenita din timpul razboiului rece", a afirmat Serghei Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa sustinute in Capitala rusa. "Unii dintre noii membri ai NATO depun eforturi active de a-i glorifica pe nazisti, incearca sa rescrie istoria", a mai spus ministrul de Externe moscovit, facand aluzie la statele baltice, unde, in ultima vreme, s-au inregistrat numeroase acte de condamnare a ocupatiei sovietice.
Opiniile Rusiei despre Razboiul Rece sunt aberatii
Interventia oficialului rus a fost condamnata si de SUA, secretarul de Stat american apreciind, miercuri, la Davos, ca retorica Rusiei este "lipsita de intelepciune si responsabilitate". "Adevarul este ca SUA si Rusia colaboreaza instructiv in multe domenii de interes comun, precum lupta impotriva proliferarii, terorismului si eforturile de instaurare a pacii in Orientul Mijlociu. Suntem decisi sa ne amintim aceste aspecte, chiar si cand auzim retorica lipsita de intelepciune si responsabilitate din partea Rusiei, care e specifica unei perioade anterioare", a declarat Condoleezza Rice (foto), in replica la afirmatiile omologui sau rus, Serghei Lavrov, respingand speculatiile potrivit carora relatiile dintre cele doua tari sunt marcate de tensiuni specifice Razboiului Rece. "Recentele discutii despre un nou Razboi Rece sunt aberatii hiperbolizate. Relatiile noastre de astazi sunt fundamental diferite de perioada cand tot ce ne doream era evitarea anihilarii reciproce", a adaugat Rice, potrivit Mediafax. Relatiile dintre SUA si Rusia sunt tensionate in principal de proiectul american de amplasare, in Europa, a unor componente ale scutului antiracheta destinat contracararii eventualelor amenintari balistice iraniene, la care se adauga si viziunile diametral opuse pe marginea statutului provinciei Kosovo. "In mod clar au avut loc si dezamagiri", a mai spus Rice, pledand in favoarea reformarii politicii si economiei ruse. "Credem ca maretia Rusiei va fi in cele din urma asigurata cel mai bine printr-o libertate mai extinsa pentru poporul sau si prin infiintarea unor institutii puternice care sa controleze puterea statului decat sa serveasca intereselor celor putini", a adaugat sefa diplomatiei americane, facand, totodata, apel la Rusia, un producator major de gaze naturale si petrol, "sa contribuie la o economie globala transparenta si deschisa, nu una monopolista". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.