Preturile produselor alimentare sunt dictate de piata si nu de declaratiile patronatelor de resort, iar singura cale prin care poate sa intervina Ministerul Agriculturii este sustinerea financiara a sectoarelor din agricultura, a declarat ieri minist
Preturile produselor alimentare sunt dictate de piata si nu de declaratiile patronatelor de resort, iar singura cale prin care poate sa intervina Ministerul Agriculturii este sustinerea financiara a sectoarelor din agricultura, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
"Preturile alimentelor se stabilesc in functie de piata, nu de declaratiile din piata. Piata decide, iar semnalele vin din piata, nu din alta parte. Ministerul Agriculturii nu stabileste preturile, singura cale prin care poate sa intervina este sustinerea financiara, prin subventionarea sectoarelor din agricultura", a subliniat Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de presa. MADR va acorda anul acesta un sprijin financiar de un leu pe litrul de motorina, la fel ca in 2007, insa fermierii pot beneficia de o subventionare de pana la 30% pentru dobanda aferenta unui credit agricol, potrivit secretarului de stat Gheorghe Albu. "Sprijinul financiar pentru motorina nu se majoreaza in acest an, insa agricultorii vor beneficia de alte forme de sustinere pentru infiintarea culturilor de primavara. Un fermier poate apela la un credit pentru obtinerea finantarii de care are nevoie, iar MADR ofera o bonificatie de pana la 30% din valoarea dobanzii", a spus Gheorghe Albu. De asemenea, potrivit lui Albu, fermierii vor primi si plata directa la hectar, din fonduri europene.Ştefan Niculae: "Contraoferta facuta de MADR nu reprezinta mai nimic"Presedintele Agrostar, Ştefan Niculae, a declarat in cursul zilei de ieri, pentru Curierul National, ca refuza categoric oferta propusa de MADR si relanseaza pachetul de cerinte pe care il solicita pentru sustinerea campaniei agricole de primavara, in caz contrar acestia ameninta in continuare ca incepand cu luna martie vor picheta Ministerul Agriculturii si sediul Comisiei Europene la Bucuresti. Acestia mai ameninta si cu blocarea punctelor vamale, a supermarketurilor si a principalelor cai de comunicatie. "Daca intr-adevar se confirma, nu suntem de acord cu contraoferta prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Nu au niciun fel de eficienta si subventionarea de pana la 30% pentru dobanda aferenta unui credit agricol nu reprezinta mai nimic", a declarat presedintele Agrostar.
Potrivit lui Niculae, marti, la ora 18, au programata o negociere cu Ministerul Agriculturii, in care principala revendicare a sindicalistilor tine de majorarea subventiilor pentru achizitionarea de motorina, de la un leu pe litru la 1,7 lei pe litru si acordarea unui sprijin financiar de 2.000 de lei pentru legumele si fructele din sere, de 1.450 de lei pentru legumele de camp si de 1.230 de lei pentru pomicultura, sprijin financiar fara de care fermierii nu pot incepe campania de primavara.
"Rugam Ministerul Agriculturii sa tina cont de realitatea inflatiei si sa aplice o politica corecta, iar daca sprijinul financiar solicitat nu se acorda, nu are rost sa pornim campania de primavara. Inchidem sectorul agricol si mergem sa lucram in alta tara", a amenintat presedintele sindicalistilor din agricultura, Ştefan Niculae.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.