In ciuda fraudei de la SocGen, banca a incheiat pe plus
Desi erau asteptate scaderi de -10%, actiunea a fost ridicata
Brokerii banuiesc SIF-urile sau investitorii mari din afaraActiunile BRD SocGen au fost suspendate ieri de la tranzactiona
In ciuda fraudei de la SocGen, banca a incheiat pe plus
Desi erau asteptate scaderi de -10%, actiunea a fost ridicata
Brokerii banuiesc SIF-urile sau investitorii mari din afaraActiunile BRD SocGen au fost suspendate ieri de la tranzactionare timp de 2 ore si jumatate, dupa ce Banca franceza Societe Generale a anuntat joi dimineata ca este victima a unei fraude, in cadrul diviziei sale de brokeraj, ce se ridica la 4,9 miliarde euro, la care se adauga si deprecieri ale activelor, legate de criza creditelor ipotecare, de doua miliarde euro.
Reluarea la tranzactionare a inceput la ora 12,35, cu o cotatie in scadere. Desi brokerii si investitorii se asteptau la o depreciere considerabila a titlurilor, de chiar minus 10 procente, BRD a surprins cu o revenire.
Şedinta s-a incheiat la valoarea de 20 de lei, +1,52%, dupa ce crescuse chiar la valoarea de 20,2 lei/actiune. BRD a anuntat ca "nu este afectata in niciun fel de aceasta situatie, care nu pune in cauza nici rentabilitatea sa, nici continuarea strategiei sale de dezvoltare pe piata", conform unui comunicat al bancii. Cresterea din sedinta de ieri este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in ultima luna, s-a demonstrat ca romanii sunt foarte sensibili la orice veste proasta de afara, fara vreo legatura directa cu tara noastra.
Este greu de crezut ca investitorii romani au lasat deoparte panica si reactiile imediate la orice veste proasta si, chiar in ziua in care a fost anuntata frauda, cea mai mare parte dintre ai au considerat ca actiunile BRD sunt bune din punct de vedere fundamental si au dat buzna la cumparare.
In contrast cu spectaculoasa crestere a bancii romanesti la cota BVB, actiunile Societe Generale au scazut ieri la Bursa din Paris cu 6,4 procente. La ora 2,44, ora Frantei, titlurile bancii scazusera cu 5,09 euro, la valoarea de 73,99 euro, cota de piata a emitentului ajungand la 34,5 miliarde de euro.Parerile sunt impartite: SIF sau fondurile straine mari au ridicat BRDBrokerii din piata sustin ideea ca cineva a ridicat actiunile BRD in sedinta de ieri, desi nu au nimic concret si se bazeaza doar pe speculatii. "Cineva a tinut BRD-ul ieri. Mai ales ca vestea a venit pe un context efectiv dement al pietelor internationale, care au crescut neasteptat de mult. Cred ca SIF au tinut actiunile, pentru ca au foarte multe active ale bancii si deja au scazut foarte mult. Sau mai este posibil ca si unele fonduri mari, pentru ca ei au multe de spus. Ei fac pretul unei actiuni si ii imprima mersul", ne-a declarat o voce din piata.
Parerile sunt impartite. Alt broker spune ca nu Societatile de Investitii Financiare au avut rolul principal in ridicarea cotatiei bancii, pentru ca acestea au deja aproape 5 procente din emitent si reglementarile nu le mai permit cumpararea. "Pe langa panica si sentimentul negativ deja existent in piata, si ieri a fost un sentiment nervos, cu multe opinii contradictorii. Unii ziceau minus 10, altii minus 5. Iata ca BRD ne-a surprins pe toti, si desi dupa reluarea tranzactionarii, pierduse cateva procente in primele minute, si-a revenit repede si a incheiat pe plus. Nu cred ca SIF au tinut BRD, ci unii investitori investitionali mari, mai ales ca vestile unei posibile fraude circulau pe unele forumuri internationale de cateva zile, pana la oficializarea zvonurilor. A fost intr-adevar o evolutie surprinzatoare, ciudata chiar", ne-a declarat alt broker.Oficialii BRD spera intr-o reactie rezonabila a pieteiOficialii BRD au afirmat ca momentul aparitiei informatiilor privind frauda de la Societe Generale "este unul pacatos", avand in vedere contextul international, si spera ca investitorii sa actioneze de o maniera rezonabila pe piata de capital, in functie de rezultatele bancii romanesti, informeaza Mediafax.
"BRD actioneaza autonom pe piata din Romania. Sper ca lumea sa actioneze de o maniera rezonabila pe piata de capital in functie de rezultatele bancii", a declarat directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa.
In acelasi timp, directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu, a aratat ca momentul aparitiei acestor informatii "este unul pacatos", avand in vedere contextul international si turbulentele de pe pietele financiare, insa nu exista motive ca lumea sa intre in panica. Intrebat daca BRD ar putea face fata unei retrageri masive a depozitelor, Bunescu a raspuns afirmativ, precizand ca nu se pune problema unei asemenea situatii. La randul sau, presedintele director general al bancii, Patrick Gelin, a dat asigurari ca BRD isi mentine tintele privind profitabilitatea, precum si planurile de dezvoltare, care nu vor fi influentate de problemele recente cu care se confrunta actionarul majoritar.
"Nu ne modificam planurile de dezvoltare pentru 2008", a precizat Gelin. Potrivit lui Sorin Popa, rezultatele BRD de la sfarsitul anului trecut sunt in linie cu cifrele bugetate la inceputul lui 2007, a mai transmis sursa citata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.