CURS - Leul a slabit in patru zile cu 7,23 de bani, in ciuda interventiilor
Banca Nationala a Romaniei a atras in primele trei zile ale saptamanii circa 7,216 miliarde de lei pentru a frana deprecierea monedei nationale. O masura mai eficien

CURS - Leul a slabit in patru zile cu 7,23 de bani, in ciuda interventiilor
Banca Nationala a Romaniei a atras in primele trei zile ale saptamanii circa 7,216 miliarde de lei pentru a frana deprecierea monedei nationale. O masura mai eficienta ar fi o noua majorare a dobanzii de politica monetara.

Leul a traversat o saptamana agitata in care a pierdut 7,23 bani. Pentru a stopa picajul monedei nationale, care ar fi putut fi mult mai mare, Banca Centrala a intervenit pe piata luni, marti si miercuri, chiar si de doua ori pe zi. In total in cele trei zile, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras de pe piata 7,216 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,95 miliarde de euro. Surpriza s-a produs insa ieri, cand banca centrala nu a mai reusit sa aspire prin licitatia organizata nici un leu deoarece dobanda oferita era sub nivelul celei de pe piata interbancara. "BNR oferea o dobanda de 8% in timp ce pe piata interbancara aceasta era de minim 8,5%. Astfel, nici o banca nu s-a prezentat la licitatie", a spus dealerul unei banci. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca autoritatile locale au cheltuit, deci au aruncat pe piata, circa 7,1 miliarde de euro in decembrie 2007 si o asemenea lichiditate perturba semnificativ piata valutara.

"Numerarul aflat in circulatie in ultima luna a anului era cu 30% peste nivelul numerarului in perioada sarbatorilor de Paste, din aprilie, iar numerarul aflat in circulatie in piata la sfarsitul anului trecut era cu 50% peste nivelul de la finalul lui 2006", a explicat Isarescu.

SAPTAMANA NEAGRA. Leul a inceput saptamana foarte prost pe fondul degringoladei inregistrate la bursele din Asia si Europa. Cursul a fost stabilit la 3,7202 lei/euro, in crestere cu 2,3 bani fata de ultima zi a saptamanii precedente. BNR a intervenit pe piata si a atras de la bancile comerciale 2,156 miliarde lei in depozite la doua saptamani, la o dobanda de 8%. Si Ministerul de Finante a sarit in sustinerea leului printr-un depozit la patru zile, prin care au scos de la banci 1,285 miliarde lei, cu o dobanda maxima acceptata de 8%. Cu toate astea, caderea leului nu a putut fi oprita si marti cursul a ajuns la un nou maxim, 3,7619 lei/euro, in cadere cu 4,17 bani fata de ziua precedenta. BNR a realizat, marti, doua operatiuni de sterilizare, prin care a atras cumulat 2,59 miliarde lei. Al doilea depozit lansat dupa ora 16:00 are scadenta in 25 ianuarie, exact in varful de plata al datoriilor la buget. Caderea leului a continuat si miercuri, chiar daca aceasta a fost mai mica, de 0,16 bani comparativ cu marti. Cursul a fost cotat la 3,7635 lei pentru un euro, dupa ce BNR a intrevenit pentru a treia zi consecutiv. Banca centrala a atras miercuri in total 2,47 miliarde lei (656,3 milioane euro) in doua transe aproape egale. In cadrul primei operatiuni, BNR a scos din piata 1,217 miliarde lei (323,37 milioane euro), tot in depozite la cinci zile la o dobanda de 8%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.