Perspectivele economice din acest an raman optimisteIn ciuda efectelor adverse generate atat in conditiile locale - seceta severa, care a determinat o crestere a preturilor alimentelor si in consecinta a inflatiei - cat si de contextul international,
Perspectivele economice din acest an raman optimisteIn ciuda efectelor adverse generate atat in conditiile locale - seceta severa, care a determinat o crestere a preturilor alimentelor si in consecinta a inflatiei - cat si de contextul international, criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc in SUA, economia romaneasca ar putea inregistra o rata de crestere de aproximativ de 5,7% in 2007 si de 6,1% in 2008, pastrandu-se ca oportunitate atractiva de crestere pentru investitorii pe termen lung, se arata in noul raport al analistilor BCR Erste.
Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) atrage atentia autoritatilor romane ca o provocare importanta pentru tara noastra in acest an va fi mentinerea sub control a cheltuielilor publice, mai ales ca am intrat intr-un an cu alegeri electorale, insa perspectivele economice raman optimiste, a declarat directorul local al institutiei, Claudia Pendred, pentru Mediafax. Claudia Pendred a preluat functia de director al biroului BERD din Romania la finele anului trecut.
"Romania nu este imuna la turbulentele internationale si se intampla multe in lume in aceasta perioada. Suntem optimisti insa in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei in acest an. O provocare pentru 2008 este aceea a mentinerii sub control a cheltuielilor publice, mai ales ca acest an este unul electoral", a afirmat oficialul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Anul trecut, bugetul consolidat a inregistrat un deficit de 2,4% din PIB, iar pentru acest an este programat un deficit bugetar de 2,7% din PIB.
"Diferentialul de crestere fata de media UE creeaza conditiile pentru o strategie de succes in ceea ce priveste recuperarea diferentelor. Activitatea de investitii s-a accelarat (22,6% in prima jumatate a 2007, fata de 19,4% in prima jumatate a lui 2006), iar acest fapt va juca un rol semnificativ in a spori castigurile de productivitate", spune Lucian Anghel, economist-sef al BCR. O noua lege a investitiilor este in curs de finalizare si asteapta sa fie adoptata de Parlament. Noul cadru legislativ va oferi suport in plus investitiilor straine directe cu impact pozitiv asupra capacitatilor de export. Drept urmare, deficitul de cont curent va putea fi mai usor de acoperit, pe masura ce dezechilibrele externe se diminueaza treptat. In prezent, 76% dintre exporturile romanesti din sectorul manufacturier sunt generate de investitii directe straine.BERD ar putea emite obligatiuni in leiConjunctura internationala va determina si momentul in care BERD va emite obligatiuni in lei, institutia reanalizand aceasta posibilitate. "Momentul lansarii titlurilor, dar si valoarea acestora depind de conditiile de piata si de cadrul de reglementare. Este o perioada dificila pentru pietele financiare internationale. BERD doreste sa lanseze titluri in lei, iar o asemenea emisiune ar fi benefica pentru piata romaneasca", a afirmat Claudia Pendred, precizand ca obligatiunile ar putea fi lansate in Romania.
Institutia poarta discutii cu autoritatile pietei de capital pentru imbunatatirea cadrului de reglementare, iar detaliile referitoare la aceste negocieri vor fi oferite ulterior. Mai multe institutii internationale au emis obligatiuni denominate in lei, printre care Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Investitii. BERD si-a anuntat intentia privind lansarea de titluri in lei in mai multe randuri, dar a amanat adoptarea unei decizii.Sectorul energetic romanesc are nevoie de investitii semnificativePrintre prioritatile stabilite pentru urmatorii ani de noul director al BERD pentru Romania se numara sprijinirea dezvoltarii sectorului privat, a celui energetic si al infrastructurii. "Vrem sa elaboram programe pentru companii, care vor viza nu doar acordarea de imprumuturi, ci si participarea la capitalul firmelor, astfel incat acestea sa devina mai competitive si sa isi extinda activitatea nu doar in Romania, ci si in strainatate", a spus oficialul institutiei internationale.
In ceea ce priveste sectorul energetic, directorul BERD este de parere ca Romania are nevoie de investitii semnificative pentru reabilitatea unitatilor de productie si distributie si pentru cresterea eficientei energetice. "Lucram cu mai multe banci pentru o serie de imprumuturi pentru companii, astfel incat acestea sa isi imbunatateasca eficienta energetica, sa foloseasca mai putina energie si sa isi creasca profiturile", a aratat Pendred.
Totodata, directorul BERD a reafirmat interesul institutiei pentru participarea la compania energetica nationala pe care Guvernul intentioneaza sa o infiinteze si in componenta careia ar urma sa intre hidrocentrale, termocentrale, un complex energetic si filiale de distributie a energiei.
"In momentul in care Guvernul va lua o decizie, vom putea purta discutii. Nu credem ca Guvernul trebuie sa intarzie investitiile. Este nevoie de fonduri pentru reabilitarea sectorului energetic", a afirmat Pendred.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.