Imi fac o cruce mare ca, dupa sederea de citeva luni la Presedintie si „blocada" dintre „interimar" si presedinte, dosarele celor opt ministri suspectati de coruptie au plecat spre DNA si DIICOT.

Nu ma intereseaza daca dl Melescanu a cedat rugamintilor, amenintarilor ori vorbelor grele ale dlui Basescu, nici daca i-o fi venit mintea cea de pe urma, ma intereseaza doar faptul ca drumul spre actul de justitie s-a deblocat. In acest moment, cele doua Parchete pot declansa urmarirea penala impotriva a patru ministri si pot pregati trimiterea in instante a dosarelor celorlalti patru, a caror urmarire penala incepuse.

Departe de mine gindul de a-i socoti pe cei opt dinainte vinovati - respect prezumtia de nevinovatie! De altfel, prin continuarea fireasca a actului de justitie, ei au, in sfirsit, prilejul sa se apere, sa iasa din aria de suspiciune care planeaza asupra lor, sa se apere argumentat. Si nici nu ma intereseaza, in primul rind, cei opt ca atare, ci infinit mai mult mersul dreptatii la romani, calitatea actelor de justitie. Vreau sa vad cum functioneaza Justitia in cazul a opt fosti si actuali inalti demnitari ai statului roman. In momentul de fata, nu doar cei opt invinuiti se pregatesc de judecata, ci si insusi corpul nostru justitiar. Vom putea vedea in sfirsit daca avem o justitie corecta, profesionista si neinfluentata de decizia politica, cum sustin membrii corpului justitiar insusi, ori daca, dimpotriva, vom da dreptate criticilor, care afirma ca justitia noastra este corupta, amatoristica si supusa presiunilor politice.

Cum vom vedea asta? Nu neaparat prin numarul de condamnari la care se va ajunge in cazul celor opt, pentru ca nu putem sti dinainte vinovatia ori nevinovatia lor, deci, nu cantitativ, ci calitativ! Prin urmare, vom avea prilejul sa supunem analizei calitatea probatoriilor adresate instantei de catre procurori in cazul special al unor inalti demnitari, vom putea evalua viteza de lucru a instantelor in aceasta situatie si inca intr-un an electoral, vom putea aprecia, in final, pertinenta verdictelor pronuntate de instante. Ma intreb daca justitiarii nostri isi dau seama ca de ceea ce vor face ei acum depinde nu doar calitatea clasei noastre politice, ci si, mai ales, nivelul de incredere a populatiei intr-o institutie vitala statului de drept.