Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat ieri ca pentru cele opt dosare privind fosti si actuali ministri din Ministerul Public este legal investit, avand cereri de urmariri penale si, ca atare, nu mai trebuie solicitata opinia Parl
Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat ieri ca pentru cele opt dosare privind fosti si actuali ministri din Ministerul Public este legal investit, avand cereri de urmariri penale si, ca atare, nu mai trebuie solicitata opinia Parlamentului, informeaza Mediafax.
"O cerere din partea Parlamentului nu este necesara, fapt insusit si de ministrul Justitiei, din moment ce acesta a trimis Ministerului Public cererile pentru declansarea urmaririi penale", a spus acesta.
Potrivit acesteia, Constitutia prevede cateva imunitati pentru deputati si senatori, respectiv in ceea ce priveste arestarea, retinerea si perchezitia parlamentarilor, conferindu-i Parlamentului dreptul de a cere urmarirea penala a unui ministru, a explicat Kovesi.
"Daca parlamentarii considera ca un ministru a comis o fapta penala sau exista indicii cu privire la aceasta, pot declansa procedura de a solicita urmarirea penala a membrului Executivului", a adaugat procurorul general. Kovesi a spus ca, in acest moment, nu exista nicio dispozitie legala in vigoare potrivit careia procurorul sa fie obligat sa ceara de la Parlament urmarirea penala a unui membru al Guvernului, daca acesta este parlamentar.
Intrebata ce contine cererea de urmarire penala formulata de Presedintie, Kovesi a explicat ca la solicitarea transmisa de ministrul interimar al Justitiei referitoare la cele opt cauze, pe langa solicitari, sunt atasate dosarul cauzei, referatul intocmit de procurorul de caz, copii dupa actul de dosar si, in unele situatii, rapoartele intocmite de Comisia speciala de la Cotroceni pentru acele cazuri in care s-au facut solicitari catre aceasta comisie, pana sa fie declarata neconstitutionala.
Totodata, Kovesi a tinut sa precizeze ca decizia Curtii Constitutionale prin care a fost declarat neconstitutional articolul 16 din Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala arata clar ca niciuna dintre autoritatile statului, legislative, jurisdictionale, executive, nu se pot interfera si nu pot restrange dreptul unei alte autoritati (in acest caz presedintele Romaniei - n.red.).
Astfel, in temeiul legilor, spune Kovesi, nu este prevazut ca procurorul de caz sau cineva din Ministerul Public sa solicite Parlamentului sa emita o cerere de urmarire penala pentru ministri sau fosti ministri.
Articolul 16 din Legea 115/1999 prevedea procedura ce trebuia urmata in cazul in care Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie cereau declansarea urmaririi penale in cazul unui demnitar, solicitare transmisa presedintelui Romaniei, care trebuia sa dea un gen de aviz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.