Vodafone, primii care au adus tehnologia 3G in Romania
Companiile au cotele de piata aproximativ egale
Aria de acoperire a serviciului 3G, in plina extinderePiata de telefonie mobila 3G este dominata de operatorii Vodafone si Orange si are
Vodafone, primii care au adus tehnologia 3G in Romania
Companiile au cotele de piata aproximativ egale
Aria de acoperire a serviciului 3G, in plina extinderePiata de telefonie mobila 3G este dominata de operatorii Vodafone si Orange si are o crestere mult mai lenta decat cea mobila sau fixa, intrucat impactul tehnologiei este inca redus si in restul Europei, potrivit unui raport publicat ieri de NewsIn.
Vodafone a fost primul operator de telefonie mobila care a lansat tehnologia 3G in tara noastra in aprilie 2005. Vodafone a anuntat in octombrie 2007 ca a extins serviciile 3G broadband la un total de 41 de orase, dupa ce, la inceputul lui septembrie, aceste servicii erau disponibile in 29 de orase, plus litoralul. Serviciile 3G broadband - HSDPA sunt disponibile si in roaming, in 26 de tari/teritorii, prin 33 de operatori.
Desi Vodafone a fost primul operator de telefonie mobila care a lansat serviciile 3G, Orange a revenit si a echilibrat situatia, cotele de piata fiind aproximativ egale la finele lunii septembrie 2007. Astfel, Orange a inregistrat in al treilea trimestru 2007 o cota de piata in 3G de 50,4%, iar Vodafone a avut 49,6%.
Operatorul de telefonie mobila Orange a extins in luna noiembrie a anului trecut aria de acoperire a serviciilor de date mobile 3G+ in 79 de localitati din tara, dintre care 44 de municipii, 10 orase si mai multe zone rezidentiale de langa marile centre urbane. In prezent, Orange ofera servicii de broadband mobil la nivel national, prin tehnologiile complementare 3G+/3G/EDGE si HSUPA.
Numarul clientilor de broadband mobil a ajuns la 504.000 la sfarsitul lunii septembrie 2007, una dintre prioritatile companiei fiind dezvoltarea accelerata a retelei broadband.
La sfarsitul trimestrului trei, reteaua GSM si EDGE a Orange Romania acoperea 81,28% din teritoriul Romaniei si 96,88% din populatie, iar serviciile 3G si 3G+ erau disponibile in 42 de orase, acoperind 34,31% populatie si 2,42% teritoriu.Zapp vine din urma in fortaOperatorul de telefonie mobila Telemobil, care detine marca Zapp, a anuntat recent ca producatorul chinez de echipamente si solutii de comunicatii ZTE va fi partenerul si furnizorul oficial pentru extinderea retelei de 450MHz si dezvoltarea celei de 2100MHz. ZTE este unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si solutii de comunicatii din lume, gara lor de produse fiind una completa si care acopera aproape toate sectoarele industriei de telecomunicatii, de la telefonie fixa si mobila, pana la terminale si servicii de suport tehnic si mentenanta.
In prezent, Zapp se afla intr-un stadiu avansat al pregatirilor pentru lansarea retelei de 2100 MHz si semnarea acestui contract va duce la dezvoltarea imediata a retelei 3G, urmand ca primele servicii de acest tip sa fie disponibile in 19 orase din Romania cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iunie 2008.
Serviciul de telefonie mobila 3G al RCS & RDS, lansat initial in Oradea si disponibil si pentru abonatii la serviciile de cablu, internet si telefonie fixa din alte sapte orase, va cuprinde in viitor si servicii de Internet, date si apeluri video specifice tehnologiei 3G, a anuntat in decembrie 2007 compania.
Serviciul DigiMobil 3G se adreseaza in prima faza abonatilor RCS & RDS, care utilizeaza unul din pachetele de servicii televiziune prin cablu si telefonie, acces Internet si telefonie si abonatilor la serviciul de telefonie fixa RDS.Tel.
Noul serviciu de telefonie mobila ofera clientilor posibilitatea sa vorbeasca la telefonul mobil la tarife de telefonie fixa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.