Premierul grec Costas Karamanlis a sosit miercuri in Turcia - prima vizita oficiala a unui lider de la Atena la Ankara in ultimii 50 de ani.

Vizita prim-ministrului grec in Turcia va dura trei zile si este vazuta de ambele state ca un pas important pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale. Importanta simbolica a vizitei este evidenta, dar ramine de vazut daca discutiile vor avea rezultate concrete. Sint putine sanse, totusi, ca disputele dintre cele doua tari, care dateaza de foarte mult timp, sa-si gaseasca o cale de rezolvare peste noapte. Statutul insulei divizate Cipru, disputele teritoriale in privinta Marii Egee au adus Grecia si Turcia foarte aproape de razboi in urma cu 20 de ani.

Dupa ani de suspiciuni, care s-au transformat uneori in ostilitati, relatiile bilaterale s-au imbunatatit mult in ultimii 10 ani, apreciaza analistii, cele doua state construind impreuna o conducta de gaze. Relatiile comerciale au inflorit, iar acest subiect va figura pe agenda intilnirilor. Ramine de vazut cum vor fi abordate problemele politice, precum intrarea avioanelor de lupta turcesti in spatiul aerian disputat, de deasupra Marii Egee, si revendicarea unor insule stincoase de catre ambele parti. In ce priveste Ciprul, unde Turcia are inca trupe, desi teoretic cele doua state au stabilit un dialog pe aceste subiecte, practic el este inghetat.

Karamanlis spune ca atit guvernul grec, cit si el personal sint gata sa faca toate eforturile pentru imbunatatirea relatiilor. Intr-un interviu acordat in Atena, Karamanlis a spus ca executivul grec sustine integrarea Turciei in UE. „Mai sint multe de facut in Turcia pentru a fi indeplinite conditiile de aderare, printre care recunoasterea administratiei grecesti din Cipru", sustine Karamanlis. „Premierul Recep Erdogan si cu mine vom avea sansa de a discuta despre relatiile dintre tarile noastre si viitorul lor", a subliniat el. Volumul schimburilor comerciale a crescut la 3 milioane de euro in 2007 de la 200 de milioane de dolari in 1999. „Exista colaborare in domeniul turismului, iar lansarea conductei de gaz greco-turca este un alt exemplu de cooperare", spune Karamanlis. In privinta Ciprului, primul-ministru sustine ca solutia ideala ar fi impartirea federala bizonala a insulei. „Cele doua tari ar trebui sa fie pregatite sa rezolve problemele pasnic si in concordanta cu legea internationala. Speram ca prietenii nostri turci vor stringe mina pe care le-o intindem", a mai spus Karamanlis.