Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Omului "Lider" din Targu Mures, prin avocatul Daniel Salcudean, a depus la Comisia Europeana o plangere impotriva Romaniei, in privinta taxei de prima inmatriculare.

In plangere se arata ca reprezentantii romani s-au prezentat cu o noua propunere de modificare a acestei taxe, incercand sa induca in eroare oficialii europeni prin simpla schimbare a denumirii ei in taxa de mediu si modificarea usoara a sumelor, nemodificand modul de aplicare, "care ramane contradictoriu cu dreptul comunitar". Documentul adresat comisarului european Laszlo Kovacs arata ca autoritatile romane au introdus abuziv, la 01.01.2007, o taxa speciala in baza art. 214.1, cap.2.1 din Codul Fiscal, care stipuleaza taxa speciala de prima inmatriculare, contrar reglementarilor comunitare obligatorii.

DISCRIMINATORIE. "Aceasta taxa este discriminatorie atat pentru cetatenii romani, cat si fata de cetatenii celorlalte state din Uniunea Europeana si impiedica inmatricularea si folosinta autovehiculelor achizitionate din statele UE de catre cetatenii romani, aducand atingere insusi dreptului de proprietate asupra autoturismului", se arata in plangere. Legiuitorul din Romania, ca urmare a initierii unei proceduri privind incalcarea dreptului comunitar, pentru a evita aducerea cazului in fata Curtii Europene de Justitie incearca, potrivit avocatului Daniel Salcudean, "sa modifice aceasta taxa in concordanta cu dreptul comunitar".