“Gardianul” a intrat in posesia mai multor documente depuse ca proba in procesul prin care fiul fostului guvernator al Transnistriei cere reabilitarea tatalui sau, Gheorghe Alexianu, a maresalului Ion Antonescu si a altor membri ai guver
“Gardianul” a intrat in posesia mai multor documente depuse ca proba in procesul prin care fiul fostului guvernator al Transnistriei cere reabilitarea tatalui sau, Gheorghe Alexianu, a maresalului Ion Antonescu si a altor membri ai guvernului acestuia, executati de comunisti pentru crime de razboi in vara anului 1946. Asa cum reiese din inscrisurile depuse la dosar de Serban Alexianu, fiul fostului guvernator, aceste documente isi propun sa acrediteze ideea ca in timpul guvernarii antonesciene tara noastra era aservita celui de-al Treilea Reich, independenta si suveranitatea ei fiind doar o aparenta.

Serban Alexianu, prin avocatul sau, Florin Cherisanu, a depus la dosar un inscris prin care explica judecatorilor Curtii Supreme, investiti cu solutionarea procesului, relevanta acestor documente. In opinia sa, actele demonstreaza “elementele esentiale ale recursului si ale cererii de revizuire”. “Rezulta incontestabil ca Romania, in timpul guvernarii maresalului Antonescu, a fost numai o tara agresata si ocupata, (...) ca in tara noastra nu a existat o politica de holocaust si ca eventualele acte antisioniste au fost cazuri izolate, care nu au caracterizat politica Romaniei din acea perioada”, sustine fiul fostului guvernator al Transnistriei. El a mai explicat judecatorilor instantei supreme ca aceste documente atesta faptul ca tatal sau, Gheorghe Alexianu, “nu a avut nicio tangenta cu toate faptele incriminate de Decretul-lege nr. 312/1945”, in baza caruia a fost judecat si condamnat.

Antonescu nu cunostea continutul 'Pactului de Otel>>
Serban Alexianu a depus in sprijinul sustinerilor sale un extras din asa-numitul “Pact de Otel”, semnat in primavara anului 1939 intre Germania si Italia, la care a fost anexat un protocol secret. Potrivit lui Alexianu, continutul protocolului s-a aflat printre “Documentele de la Nurnberg”. „Puterile occidentale trebuie sa fie despartite de tarile Axei prin ziduri solide pe Rin, Alpi si in Libia. Adriatica trebuie sa devina un lac interior. Razboiul in est si sud-est poate capata un caracter dinamic. In orice caz, razboiul pregatit de tarile democratice este un razboi de epuizare. Se va avea in vedere o blocada si un razboi de uzura. Vor trebui ocupate inca de la inceputul razboiului bazinul Dunarii, Balcanii, fara a tine seama de promisiunile de neutralitate. In acest joc, Axa va putea conta pe doi complici, Ungaria si Bulgaria”, era prevazut in protocolul secret anexat „Pactului de Otel”, la articolele 5, 6 si 7. Serban Alexianu ramane consecvent in sustinerile sale, si anume ca maresalul Antonescu nu cunostea continutul acestui pact, la fel cum ii era strain si continutul protocolului secret numarul 3 din pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Germania si Rusia isi deliminau influenta in Europa, incheiat ulterior „Pactului de Otel”, in 23 august 1939.

Miscarea Legionara, vårful de lance al nazistilor in Romånia
Printre documentele depuse de fiul fostului guvernator al Transnistriei se numara si doua inscrisuri din care reiese faptul ca, pentru cel de-al Treilea Reich, legionarii erau doar o masa de manevra, fiind folositi pentru a suprima orice rezistenta impotriva nazistilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.