Relansarea economica se bazeaza pe munca imigrantilor si reforma administrativa.

Socialistul Attali ii propune lui Sarkozy sa renunte la monopolurisi privilegii fiscale Foto: Reuters Presedintele Nicolas Sarkozy a primit ieri cele 300 de propuneri ale raportului pentru liberalizare si crestere economica, menit sa duca, in urmatorii cinci ani, la renasterea economica a Frantei, prin crearea a 150.000 de locuri de munca, si la scaderea somajului pina la 5%.

Presedintele s-a declarat de acord cu „substanta" propunerilor, pe care presa le considera de-a dreptul „socante", subliniind insa ca le va aplica cu „prudenta". Declaratia sa intra in contradictie cu promisiunea de a aplica intru totul propunerile, pe care Sarkozy i-a facut-o in vara lui 2007 autorului raportului, reputatul economist Jacques Attali.

Raportul propune deschiderea pietei muncii pentru imigranti, si renuntarea la actualul sistem bazat pe cote de imigrare. Printre meseriile care vor deveni accesibile imigrantilor se nu-mara cele de farmacist, notar, medic, taximetrist sau frizer. Propunerea pleaca de la premisa ca, in 2015, Franta va trebui sa recruteze 750.000 de imigranti pe an pentru a putea face fata deficitului de forta de munca. „Jacques Attali si asociatii sai si-au facut deja multi dusmani. Notari, farmacisti, taximetristi, mici comercianti... Acestia vor vota cu totii la alegerile locale (din martie)", avertizeaza jurnalistii francezi asupra riscului electoral pe care si-l asuma presedintele Sarkozy.

In domeniul educatiei, raportul propune introducerea evaluarii profesorilor de catre elevi si crearea a zece centre universitare de excelenta, care sa poata fi finantate din fonduri private, pe model anglo-saxon. Orientat catre protectia mediului, raportul propune crearea a zece orase ecologice, de cel putin 50.000 de locuitori fiecare, si impune municipalitatilor sa achizitioneze automobile care folosesc combustibili nepoluanti.

Raportul Attali prevede si desfiintarea, in urmatorii zece ani, a celor 100 de departamente ale Frantei, din cauza birocratiei si a pierderilor financiare. Totodata, cele 36.000 de comune in care este impartit teritoriul francez ar urma sa fie reduse la doar 6.000. Propunerea a stirnit atit nemultumirea politicienilor de dreapta, aflati la guvernare, cit si pe cea a socialistilor.

Presa si opozitia franceza considera ca ambitiile proiectului Attali sint nerealiste. „Sa propui liberalizarea profesiilor, in special a celor practicate de votantii dreptei, este interesant. Sa propui desfiintarea departamentelor inaintea alegerilor locale e ridicol", a comentat liderul Partidului Socialist, François Hollande.

„Masurile anuntate vor intimpina multe piedici, deoarece ele vor sa modifice obisnuinta francezilor. Ramine sa ne intrebam cite din aceste propuneri vor fi aplicate in realitate", scrie cotidianul „France Soir". Publicatia de stinga „L’Humanite" considera ca planul Attali este „un imn al ultraliberalismului", propunind „munca fara limita de virsta si subordonarea educatiei fata de sectorul privat".

Sarkozy, salvat de socialisti Jacques Attali, membru al Partidului Socialist, a fost principalul consilier economic al presedintelui François Mitterand. Acesta spunea chiar ca nu are nevoie de un computer atit timp cit il are pe Attali. In 1990, Attali devine primul presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. In cartea sa, „Istoria viitorului", Attali prevede sfirsitul „imperiului american" in 2035 si afirmarea unor noi puteri precum Brazilia, Nigeria sau Mexic. Nu este pentru prima data cind presedintele Sarkozy recurge la serviciile socialistilor. El a sustinut candidatura lui Dominique Staruss-Kahn la sefia FMI si l-a promovat pe socialistul Bernard Kouchner in fruntea diplomatiei franceze.