INTERACTIUNI SOCIALE - Baia "Grivita" sau despre un anumit mod de socializare
"Iubesc femeia/ De dor nebuna/ Femeia blonda/ Cu ochi negri de foc". S-a sters pe cap si acum umbla in tricou pe-aici. Are 82 de ani si o vitalitate de adolescent.

INTERACTIUNI SOCIALE - Baia "Grivita" sau despre un anumit mod de socializare
"Iubesc femeia/ De dor nebuna/ Femeia blonda/ Cu ochi negri de foc". S-a sters pe cap si acum umbla in tricou pe-aici. Are 82 de ani si o vitalitate de adolescent. Pielea neteda. Are o textura sanatoasa, care straluceste in lumina. Pielea, nu ea. Adica, ma rog, si ea, asezata confortabil sub propria ei piele. Vine aici de 35 de ani.

Am intrat in baia comunala "Grivita" intr-o joi, cu sentimentul ca violez intimitati colosale, dar, de fapt, intimitatile colosale m-au violat pe mine. Si pe colega mea, Karina. Si ea a fost violata de intimitatile colosale, chiar mai rau decat mine. Asta pentru ca e ceva in aparatul ala de fotografiat care trezeste isterii neprelucrate, brute si, prin asta, cat se poate de adevarate, dar, oricum, tot isterii. Oricat i-ai spune trupului gol ca n-o sa se vada la gazeta decat linia lui naturala, ca nimeni nu si-a propus sa-l compromita in pagina de ziar, trupul gol o tine langa si cu asta basta.

BAIA "GRIVITA". Cine vine la baia comunala ca sa se spele? Pai, in primul rand oameni care nu au baie acasa. Apoi. Oameni care au baie acasa, dar nu au cine-stie-ce venituri si prefera sa dea cincizeci de mii de lei ca sa se spele. Apoi. Oameni care nu au casa. Apoi. Oameni care au si baie, au si venituri, au si casa, dar vin pentru sauna, ca-i "sanatate curata, nu ca alea electrice, care nu-s bune de nimica. Apoi. Oameni care au de toate si care vin aici ca sa socializeze. Se vine, se cumpara biletul, se intra, se face dreapta daca esti "la doamne", se face stanga daca esti "la domni", se intra, asa, ca intr-un fel de foaier si se da la garderoba textila acoperitoare a trupului. Trupul astfel dezbracat se asaza in papucii adusi de acasa (au avut si aici, dar s-au furat) si se indreapta frumos inspre o usa. O usa care da intr-o camera (camera cu masajul), care da intr-o alta camera (camera cu statul pe banca si/ sau frecatul cu malai pe trupul gol), care da intr-o alta camera (camera cu dusurile) care da in sauna uscata, care da in sauna umeda, care da in piscina. In camera cu dusurile e abureala. Adica sunt foarte multi aburi. Situat sub jetul de apa fierbinte, trupul doamnei se spala frenetic, in timp ce tipa la Karina ca, ce, vrea sa faca "film porno" cu ea? si ca sa plece de-acolo, dar Karina nu si nu. Intre timp. In incaperea cu bancute, doua doamne stau si vorbesc. Au bunatatea sa vorbeasca si cu mine, dupa ce o asigur ca nu-i dau nici nume, nici figura la gazeta. O discrepanta ciudata, dar neagresiva se naste intre trupul meu imbracat si trupul cel dezbracat al doamnei. Cu toate astea, vorbim de parca nici nu ne vedem. Vine de doispe ani aici, de cand s-a pensionat, pentru treizeci de mii, stai cat vrei, faci sauna, foarte buna sauna pentru piele, pentru toxine, pentru tot, faci masaj, da' masaj-masaj, nu fleosc-fleosc de doua ori si gata, doamna de la masaj e foarte buna, sa stiu si eu asta, in caz ca vreau vreodata, ea nu are foarte multi bani, dar nici pe drumuri nu e, i-a ajutat Domnul si i-a dat un baiat bun (acuma-i mare), care-o ajuta, Doamne-ajuta, ca ea nu e ca alti batrani sa-si bata joc de ei propriii lor copii, ce mai vreau sa stiu, ca ea-mi spune, ca ei ii place tineretul si vorbeste cu el. Despre malai. Da, sigur, despre malai, e foarte bun malaiul, are actiune revigoranta, pune sangele-n miscare, ca la ei, la batrani ("eeeei, doamna..."), nu, nu, c-asa e, ca doar n-o fi vreo tinerica, parca ea nu se vede, ca la ei, la batrani, sangele e mai lenes si frecatul cu malai iti pune sangele-n miscare, da, da, si-n plus, iti curata celulele moarte de pe piele ("actiune de pealing"), da, exact, actiune de pealing, foarte bun, ce atatea figuri, cu creme scumpe, prostii, malaiul e de baza, malai si pe fata, malai si pe corp, malai peste tot, si n-ai treaba, esti ca noua.

Adevaru-i ca au doamnele-astea o pielicica, ceva de vis. Se vede ca se ingrijesc. Daca la cincizeci de ani nu tu un rid, nu tu nimic, daca la optzeci de ani, putine linii acolo, pai, e clar ca s-au ingrijit toata viata si se vede acum, la batranete, in tonus, in vitalitate.

O CLIENTA. "Stii cati ani am io?" "Nu." "Optzeci si doi!" "Optzeci si doi!" "Optzeci si doi." "Pai, si cum?" "Pai, toata viata m-am ingrijit, chiar daca n-am avut cine-stie-ce bani. Cine spune ca numai aia cu bani isi pot permite s-arate bine minte, nu-i adevarat. Eu am avut, ce-i drept, si-un ulcer, n-am fumat, n-am baut tuica, am mancat putin, am facut sport, si-acuma fac sport, la anii mei, vrei sa scrii de rau de la baia asta? Sa nu scrii de rau, as innebuni daca i s-ar intampla ceva, nu stiu ce-as face." "In nici un caz, doamna, de ce sa scriu de rau?" "Bine."

ALTA CLIENTA. "Sauna! Sauna e excelenta. Eu pentru sauna vin. Stii c-a fost donata de regina Maria?" "Nu." "A fost donata de regina Maria. Sauna e buna-buna de tot. Daca nu vin la sauna de doua ori pe saptamana, martea si joia, mor. Fara sauna nu pot. Am devenit dependenta, da' de sauna asta, de aici, asta naturala, cu aburi, nu d-aia electrica. Saunele electrice nu sunt bune de nimic. Niste prostii, numai figuri."

"Eu vin aici sa fac sauna de cinspe ani. Am fost si pe la case mai cu staif, am fost la Bucuresti, am fost la Floreasca, am dat 800.000 pentru o sauna si un masaj. M-a ciupit de doua ori si pe urma mi-a dat drumul sa plec. O porcarie, domnule, astia nu fac decat sa-ti ia banii. Si dac-as avea toti banii din lume, tot aici as veni sa fac o sauna, sa-mi fac un masaj, un gomaj... åstia cu saunele lor electrice nu fac decat sa-ti ia banii din buzunar, ca te vad asa, mai prost. Si, in plus, nu-mi placea ca era mixt, barbati cu femei. Trebuia mereu sa vad cum imi sta slipul, aoleu, mi se vede nu-stiu-ce, aoleu, mi se vede nu-stiu-cum... nu mi-a placut deloc."

ABURI. Aburi. O ambiguitate liber consimtita, cumva protectoare, a trupului dezbracat puncteaza discret un soi de cardasie feminina. Doamnele se cunosc intre ele, isi stiu povestile, isi descriu complice senzatiile, nu exista sa nu se-ntalneasca intr-o saptamana. Desi, pana la finalul vizitei noastre acolo, majoritatea era deja castigata de partea noastra, unele doamne au preferat tacerea discreta amestecului in vorba. Atitudine sobra. Par sa ne ignore, dar privirile lor rapide ne electrocuteaza atent.

CU CLABUCI. Clientela extrem de pestrita reconfirma aspectul social al baii, nevoia de socializare a omului. Aburul si umezeala dubleaza placut discutia, taclaua din timpul masajului. Frecatul cu malai pe spate in timp ce divaghezi pe marginea preturilor la intretinere. Sapun si barfa. "Vin si medici aici, vin si avocati, vin si procurori. Vin si sportivi. Rica Raducanu e nelipsit. Mereu vine. Vine nu pentru ca n-are baie acasa, ci de dragul socializarii. Si, in plus, e modul lui de a milita pentru baia comunala ca mod de viata. Asa cum oamenii se intalnesc in cluburi, la film sau la teatru, se intalnesc si la baia publica. Il stii pe medicul ala, Arcadie Pecek. A murit. Mereu venea la noi. Era nelipsit. Motroc. Sportivul. Mereu venea la noi." Cantarete veneau? "Nu prea veneau cantarete, de ce sa zic, nu prea veneau. Adica nu veneau, nu ca nu prea veneau. Veneau d-astia, avocati, procurori, medici..." TOT AICI
"Si dac-as avea toti banii din lume, tot aici as veni sa fac o sauna, sa-mi fac un masaj, un gomaj... åstia cu saunele lor electrice nu fac decat sa-ti ia banii din buzunar, ca te vad, asa, mai prost si mai plin de bani. Si, in plus, nu-mi placea ca era mixt, barbati cu femei. Trebuia mereu sa vad cum imi sta slipul, aoleu, mi se vede nu-stiu-ce, aoleu, mi se vede nu-stiu-cum... nu mi-a placut deloc"
o clienta LA 82 DE ANI
"Pai, toata viata m-am ingrijit, chiar daca n-am avut cine-stie-ce bani. Cine spune ca numai aia cu bani isi pot permite s-arate bine minte, nu-i adevarat. Eu am avut, ce-i drept, si-un ulcer, n-am fumat, n-am baut tuica, am mancat putin, de toate cate putin, nu m-am imbuibat, am facut sport, si-acuma fac sport, la anii mei, mi-am facut masti cu galbenus de ou, cu miere..."
alta clienta


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.