Horia Roman Patapievici reuseste sa-si agate o tinichea de coada, de care nu va scapa cu usurinta, tinichea ce se va constitui intr-un trist renume: "Patapievici, cifra de afaceri". Presedintele trecator al ICR a semnat un document trimis asociati
Horia Roman Patapievici reuseste sa-si agate o tinichea de coada, de care nu va scapa cu usurinta, tinichea ce se va constitui intr-un trist renume: "Patapievici, cifra de afaceri". Presedintele trecator al ICR a semnat un document trimis asociatiilor de editori din Romania prin care a impus drept unic criteriu de selectie pentru participarea la standul Romaniei de la (Targul de Carte de la Londra) London Book Fair - cifra de afaceri. Valoarea, autenticitatea, organicitatea si alte categorii estetice au fost sterse dintr-un condei. Scrisoarea trimisa editorilor de Patapievici a parut ca e semnata de un functionar de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, nu de chiar presedintele Institutului Cultural Roman.
Pe 14 ianuarie 2008, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a trimis asociatiilor de editori o scrisoare oficiala in care ii anunta ca ICR in colaborare cu Asociatia Editorilor din Romania vor organiza, in perioada 14-16 aprilie 2008, standul Romaniei la London Book Fair. In scrisoarea citata, ICR dorea sa asigure reprezentarea celor mai importante edituri din Romania folosind drept unic criteriu de selectie cifra de afaceri. Reactiile asociatiilor de editori nu au intarziat sa apara, starnind scandal si polemici incinse. Presedintele Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), Ion Tomescu, i-a trimis lui Patapievici un raspuns prin care, in termeni diplomatici, criteriul cifrei de afaceri impus de ICR este facut zob. "Noi, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), suntem onorati de invitatia, destul de tardiva, de a participa la Targul de Carte de la Londra, din primavara acestui an. Ne exprimam, totodata, nedumerirea in ce priveste criteriul de selectare propus de dumneavoastra (cifra de afaceri) a editurilor pe care urmeaza sa le propunem. Noi ramanem incredintati ca tot criteriul calitativ si estetic al lucrarilor publicate este prioritar. In caz contrar, o editura care publica "tone de maculatura vandabila" ar corespunde intocmai criteriului propus de dumneavoastra, respectiv cifra de afaceri. In asteptarea, in timp util, a unei grile in care primul criteriu sa fie cel axiologic si de promovare a literaturii romane contemporane, va dorim succes si prosperitate in Noul An", i-a scris presedintele APLER lui Patapievici.
Apreciere cantitativa, nu calitativa
Presedintele Societatii Editorilor din Romania (SER), dr. Ioan Enescu, i-a trimis si el, pe 16 ianuarie 2008, o scrisoare de raspuns presedintelui ICR in care criteriul cifrei de afaceri este pus sub semnul indoielii. "Consideram ca cifra de afaceri este un criteriu de apreciere cantitativa, si nu calitativa, astfel incat, credem ca ar fi fost mai oportuna o selectie a celor mai reprezentative carti pentru activitatea editoriala din Romania. Ramane la aprecierea dumneavoastra criteriul pe baza caruia veti face o selectie finala, opinia noastra fiind una facultativa", si-a exprimat punctul de vedere presedintele SER.
Manevrele lui Liiceanu
ICR a luat hotararea cifrei de afaceri cu de la sine putere si a anuntat ca organizeaza evenimentul de la Londra in colaborare cu Asociatia Editorilor din Romania (AER). Nici o asociatie membra a Federatiei Editorilor si Distribuitorilor de Carte din Romania (FEDCR) nu a avut stiinta de faptul ca a avut loc o licitatie publica de desemnare a AER drept coorganizator al standului Romaniei la London Book Fair. De asemenea, ICR nu a invitat asociatiile de editori din Romania la o consultare privind criteriile de selectie pentru participarile in standul national la targurile si saloanele de carte internationale. AER este asociatia condusa pana nu de mult de Gabriel Liiceanu (foto) si care are intre membrii ei editura Humanitas. Liiceanu a fost numit discretionar membru in Consiliul de Administratie al ICR condus de Horia-Roman Patapievici, ca reprezentant al asociatiilor de editori, desi nu a avut niciodata acordul acestora. Actualul presedinte al AER, Grigore Arsene, l-a inlocuit pe Liiceanu in Consiliul de Administratie al ICR fara ca Patapievici sa fi obtinut un acord de reprezentativitate din partea asociatiilor de editori din Romania unite intre timp in FEDCR. Miscarea "cifra de afaceri" apare, astfel, drept o consecinta fireasca a protejarii intereselor unor edituri obediente politicilor culturale ale ICR.
Dezinformarea presedintelui Institutului Cultural Roman
ZIUA a cerut AER mai multe amanunte despre participarea Romaniei la London Book Fair si despre criteriul cifrei de afaceri. Asa am dat de o mare surpriza: AER nu este implicat in organizarea standului Romaniei de la Londra! Oare de ce a dezinformat cu cinism Horia-Roman Patapievici (foto)?
Directorul executiv al AER, Cristian Juncu, ne-a precizat faptul ca AER nu este nici organizator al standului Romaniei, "nici implicat in vreun fel in organizarea acestuia". "Singura precizare pe care o putem face legat de standul Romaniei la London Book Fair este ca, la intrebarea ICR daca este binevenita organizarea unui stand national la London Book Fair, noi am raspuns pozitiv, deoarece preturile de expunere sunt prohibitive pentru marea majoritate a editorilor romani, iar standul national este singura lor sansa de a fi reprezentati la London Book Fair. Va putem preciza doar ca ICR a trimis AER o adresa in care specifica criteriul folosit pentru selectare a editurilor si o lista cu aceste edituri, cu solicitarea ca, tinand cont de criteriul ales, AER sa faca cunoscute eventualele observatii; AER a sugerat ca, pe langa editurile nominalizate, sa fie expusa in stand si o selectie reprezentativa de titluri de la edituri mai mici, sugestie pe care ICR a gasit-o nimerita", ne-a declarat Cristian Juncu.
Criteriul cifrei de afaceri este naucitor pentru cineva care are legatura directa cu spatiul cultural romanesc unde cea mai decapitalizata structura social-economica dupa Revolutia din 1989 a fost industria de bunuri si produse culturale si artistice. Pentru un intelectual de talia lui Patapievici, a cere cifre de afaceri devine un gest inexplicabil. "Initial, am crezut ca aceasta adresa a venit de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, singura care ar fi fost, de altfel, indreptatita sa faca acest demers", a comentat presedintele APLER, Ion Tomescu, scrisoarea semnata de Patapievici.
O afacere de 140.000 de euro
ICR ne-a confirmat prin biroul sau de presa ca Patapievici dezinformeaza: AER nu are legatura cu standul Romaniei de la London Book Fair. Institutul Cultural Roman este partenerul unic al London Book Fair pentru organizarea standului Romaniei la editia din 2008.
Bugetul prevazut pentru realizarea standului a fost estimat la 140.000 de euro, din care 36.000 de euro reprezinta chiria spatiului de expunere (108 mp). Celelalte categorii de cheltuieli sunt legate de realizarea standului, tiparituri (cataloage, pliante), materiale promotionale, publicitate, transportul cartilor, cheltuieli de deplasare pentru participantii la evenimentele ce ar putea fi organizate in zilele targului. De la biroul de presa al ICR am aflat ca "AER nu este partenerul ICR in organizarea acestui eveniment". ICR a adresat celor patru asociatii cu profil editorial - AER, APLER, SOCED si UER - scrisori prin care le-a solicitat colaborarea in vederea stabilirii editurilor care vor fi prezente la London Book Fair. "Nu s-a organizat o licitatie publica pentru ca organizarea standului a fost asumata de ICR integral si, oricum, un asemenea proiect nu se incadreaza intr-o categorie care sa impuna aceasta procedura", ne-a precizat Biroul de presa al ICR. In legatura cu numirea presedintelui AER in Consiliul de Administratie al ICR din partea asociatiilor de editori, cei de la ICR ne-au oferit urmatoarele informatii: "Legea 356/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede reprezentarea a sapte asociatii profesionale in Consiliul de Conducere al ICR. Acestea isi propun reprezentantii. In anul 2005, cand actualul Consiliu de Conducere al ICR a fost constituit, AER a fost considerata cea mai reprezentativa dintre asociatiile/uniunile de editori existente. Dl Grigore Arsene face parte din Consiliul de Conducere al ICR incepand cu anul 2007, fiind numit de catre AER. Va trimitem atasat o copie a scrisorii prin care AER propune desemnarea domnului Grigore Arsene ca membru in Consiliul de Conducere al ICR". ICR nu a putut sa ne trimita, insa, nici o dovada a faptului ca si celelalte asociatii de editori au fost de acord cu numirea discretionara a lui Gabriel Liiceanu si, apoi, a succesorului acestuia, Grigore Arsene. Biroul de presa al ICR a incercat sa dreaga busuiocul gafei lui Patapievici cu "cifra de afaceri". "Cifra de afaceri nu este criteriul unic de selectie, dar nici unul nesemnificativ. Prin consultarea asociatiilor profesionale s-a urmarit tocmai ca, in afara celor 15 edituri selectate pe baza cifrei de afaceri, sa fie incluse si edituri mici, dar cu un profil adecvat manifestarii de la Londra: editarea, in ultimii doi ani, a unor carti de arta sau de turism privind Romania, publicarea de dictionare, de literatura de limba engleza tradusa in romana, de autori romani. Mentionam ca Targul de Carte de la Londra este un eveniment destinat exclusiv profesionistilor din domeniu, nefiind deschis publicului", a precizat Biroul de presa al ICR.
Editurile ICR
Din scrisoarea semnata de Patapievici aflam si cele 15 edituri romanesti alese pentru London Book Fair dupa criteriul cifrei de afaceri. Astfel, cele mai banoase edituri dupa estimarile ICR sunt: Polirom, Teora, Corint, Rao, Humanitas, Egmont Romania, Niculescu, Paralela 45, Univers Enciclopedic, Noi Media Print, Nemira, Curtea Veche, Gramar, All si Trei.
Criteriul vandabilitatii,
o aroganta
Scriitoarea Aura Christi, membru in comitetul de coordonare al APLER, directorul Grupului Ideea Europeana-Euro Press, este contrariata de criteriul cifrei de afaceri propus de ICR sub semnatura lui Patapievici. "Prestigiul, calitatea unei institutii editoriale se judeca in functie de "cifra de afaceri", cifra care presupune - e de la sine inteles pentru un editor profesionist - si calendare, si brosuri, si "maculatura" cu un caracter strict vandabil, cand firesc ar fi ca lucrurile sa fie cantarite cu totul altfel, si anume: in functie de gradul in care este interesata o editura de literatura nationala romana contemporana. Cate colectii de literatura contemporana are o editura care pretinde ca este nationala, dar atunci cand e vorba sa demonstreze "cu cartile pe masa", cum se spune, ce colectii de literatura romana vie cultiva de ani de zile, cand e vorba sa indice serii de autori romani contemporani, brusc, ca printr-un marunt miracol cu semnul minus, se retrage in... cifre de afaceri? Nu poti, insa, sa-ti arogi aroganta de a judeca valoarea unui scriitor in functie de criteriul vandabilitatii decat daca esti un reactionar. Nici francezilor, nici nemtilor, nici rusilor nu le-a trecut prin cap sa-i taxeze pe Baudelaire sau Rilke, sau Th. Mann, sau Dostoievski pentru ca operele lor nu se vand in tiraje impresionante", ne-a marturisit Aura Christi.
Propunere neinspirata
Contactat de ZIUA, Cassian Maria Spiridon, redactorul-sef al revistei Convorbiri literare si al editurii Timpul de la Iasi, vicepresedintele APLER, crede ca propunerea cifrei de afaceri drept criteriu unic e una "neinspirata si care marginalizeaza actul cultural". "Importanta era pentru noi toti afirmarea literaturii romane, in special a literaturii romane contemporane, care ar fi putut fi de interes in spatiul londonez", a adaugat Cassian Maria Spiridon.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.