Brokerii spun ca aceste listari nu vor avea un impact prea mare
Paul Brendea: E cam tarziu pentru privatizarile prin BursaAVAS intentioneaza sa privatizeze in 2008 toate societatile din portofoliu a caror situatie juridica le permite trecerea in proprietate privata, exceptie facand cele din domeniul energiei, pana la definitivarea societatii integrate pe verticala.
"Pentru 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si-a propus ca obiectiv prioritar valorificarea accelerata a pachetelor minoritare de actiuni gestionate la societatile listate pe BVB, utilizand metode specifice pietei de capital: oferta publica de vanzare, raspuns la oferta publica de cumparare/preluare si vanzare speciala la ordin (...) Procesul de privatizare pe piata de capital se inscrie in obiectivul general al AVAS pentru 2008 de trecere in proprietate privata a tuturor societatilor din portofoliu cu o situatie juridica clara si in cazul carora legislatia permite privatizarea, exceptie facand societatile din domeniul energiei, pana la definitivarea noii societati integrate pe verticala", se mentioneaza intr-un comunicat de presa emis ieri de AVAS.
"Cred ca e cam tarziu pentru privatizarile prin Bursa, ar fi fost ideal sa se faca asa inca de la inceputurile Bursei. Ceea ce a ramas in portofoliul AVAS sunt, cu mici exceptii, companii putin reprezentative pe Bursa, iar aceste privatizari vor avea, poate, impact doar asupra cursurilor acestor companii. Majoritatea lor sunt societati care se tranzactioneaza foarte rar, astfel incat cred ca aceasta stire va trece aproape neobservata, mai ales in contextul actual, cand toata lumea e cu ochii pe pietele financiare straine. Cred ca am fi avut o cu totul alta bursa astazi daca societati ca Dacia Pitesti, Sidex Galati, Alro Slatina, Petrom si altele ar fi fost vandute cu ajutorul instrumentarului pietei de capital", a declarat, pentru Curierul National, Paul Brendea, analist Prime Transaction.In cursul acestei luni, AVAS va selecta SSIF-uriPotrivit comunicatului, in cursul lunii ianuarie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului intentioneaza sa selecteze societati de servicii de investitii financiare care sa intermedieze vanzarea speciala la ordin pe BVB pentru participatiile statului detinute la sapte emitenti grupati in doua loturi de selectie. Este vorba de Fabrica de Scule Rasnov, UCM Resita, Silvania Forest Satu-Mare, Piese auto Tulcea, Transgex Oradea, Turbomecanica Bucuresti si Iasitex Iasi.
Tot in cursul lunii ianuarie, AVAS intentioneaza sa selecteze SSIF-uri pentru intermedierea unor oferte publice secundare de vanzare la un nou lot de emitenti la care Autoritatea detine participatii, printre care se numara Siraj ad Impex Iasi, Steaua Electrica Fieni si Avicola lasi. De asemenea, in comunicat se precizeaza ca AVAS a privatizat prin metoda oferta publica secundara de vanzare pachetul de 88.905 actiuni detinut la Retezat Sibiu. Oferta a fost intermediata de catre SSIF Romcapital SA Timisoara, societate selectata in conditiile legale in vigoare.