Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca proiectul Nabucco este unul de importanta strategica pentru Romania si UE in zona Marii Negre si ca oleoductul Constanta-Trieste poate constitui cea mai directa, eficienta si sigura ruta de transport a p
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca proiectul Nabucco este unul de importanta strategica pentru Romania si UE in zona Marii Negre si ca oleoductul Constanta-Trieste poate constitui cea mai directa, eficienta si sigura ruta de transport a petrolului caspic spre spatiul european. Anuntul a fost facut de presedinte in discursul rostit in fata reprezentantilor Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, prezenti la Cotroceni, la intalnirea cu seful statului.
El a precizat ca incercarea de a diversifica sursele si traseele de aprovizionare ale tarii noastre si Europei cu hidrocarburi si efortul constant de a dezvolta surse alternative de energie s-au concretizat in initiative public-private de anvergura, a caror derulare Romania isi propune sa o sustina in mod hotarat si in acest an.
"Proiectul Nabucco este unul dintre proiectele de importanta strategica pentru Romania si UE in zona Marii Negre ca zona de tranzit al hidrocarburilor dinspre Asia Centrala si regiunea Marii Caspice. In mod similar, oleoductul Constanta-Trieste poate constitui cea mai directa, eficienta si sigura ruta de transport a petrolului caspic spre spatiul european.
Romania va contribui la urmarirea obiectivelor acestei politici inclusiv prin intermediul relatiilor noastre cu doi parteneri strategici din punct de vedere energetic, Azerbaidjan si Kazahstan", a explicat seful statului.
Oleoductul Constanta-Trieste, cu o lungime de 1.400 km, corespunde obiectivului UE de reducere a dependentei energetice fata de Rusia si tarile din Orientul Mijlociu.
Capacitatea anuala a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi), iar finalizarea lucrarilor este estimata in 2012. Costurile de constructie a oleoductului, care ar urma sa transporte titei din zona Marii Caspice catre rafinariile din nordul Italiei si Europa Centrala, tranzitand Romania, Serbia, Croatia, Slovenia si Italia, sunt cuprinse intre doua si patru miliarde de euro, in functie de capacitatea de transport.
Traseul oleoductului ar putea fi folosit si pentru transportul gazelor naturale. Cea mai mare parte a tronsoanelor exista deja, urmand sa fie construite portiunile dintre Pitesti si Pencevo, Serbia, precum si intre tarmul nordic al Croatiei la Marea Adriatica, Slovenia si Trieste.
Conducta Nabucco, cu o lungime de 3.300 de kilometri, va transporta gaze naturale provenind din Orientul Mijlociu si Asia Centrala catre Austria si alte state occidentale, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.Basescu doreste ca efortul militar extern al Romaniei sa fie echilibrat cu o componenta civilaPresedintele Traian Basescu a declarat in fata Corpului Diplomatic ca doreste ca din anul 2008 Romania sa poata echilibra efortul militar legat de asigurarea pacii si stabilitatii regionale si internationale cu "o componenta civila mai diversa, bazata pe capacitati moderne si eficiente".
"Contributia noastra in teatrele de operatii este considerabila. Astazi avem 1.500 de militari romani care participa la misiuni internationale alaturi de aliatii si partenerii nostri. Privim aceasta participare militara externa ca pe o importanta contributie romaneasca la eforturile comunitatii internationale la rezolvarea problemelor cu care se confrunta", a spus Basescu.
El a adaugat ca, astfel, Romania nu mai este doar un consumator de securitate, ci este un contributor net la asigurarea pacii si stabilitatii regionale si internationale.
"Doresc ca incepand cu anul 2008 sa putem echilibra acest efort, in mare parte militar, cu o componenta civila mai diversa, bazata pe capacitati moderne si eficiente si, mai ales, cu integrarea instrumentelor de asistenta pentru dezvoltare in politica noastra externa", a spus Basescu.Suntem pentru un sistem NATO de aparare antiracheta complementar si integrat cu cel al SUARomania este in favoarea unei decizii privind dezvoltarea unui sistem NATO de aparare antiracheta complementar si integrat cu cel al Statelor Unite ale Americii, a aratat seful statului.
Presedintele Basescu s-a referit la faptul ca, in luna aprilie, Bucurestiul va fi gazda summit-ului NATO, despre care a spus ca este un "eveniment de referinta pentru viitorul solid al Aliantei, dar si pentru profilul Romaniei" in cadrul acesteia, informeaza Mediafax. "Intrucat tematica principala a summit-ului va fi largirea Aliantei, suntem pentru o extindere cuprinzatoare, cu toate cele trei state candidate din Balcani - Croatia, Macedonia, Albania. Consider ca, in afara de performantele lor individuale, decizia privind extinderea NATO va trebui sa ia in considerare si contextul regional actual. De asemenea, Romania considera ca Georgia poate sa treaca la etapa Membership Action Plan si apreciem ca, in acest sens, trebuie luata in considerare si solicitarea Ucrainei", a mai spus Basescu. Şeful statului a precizat ca partea romana isi doreste ca, la Bucuresti, sa fie reconfirmata unitatea de abordare si actiune a aliatilor fata de Afganistan, "insotita de un semnal privind necesitatea unei solidaritati sporite din partea intregii comunitati internationale".Romania isi va respecta toate angajamentele privind asigurarea securitatii internationaleŞeful statului a mai spus ca Romania isi va respecta toate angajamentele privind asigurarea securitatii internationale, fie ca e vorba despre prezenta militara in Balcanii de Vest, Afganistan, Irak sau Africa. "Romania isi va respecta toate angajamentele ei de asigurare a securitatii internationale, fie ca ne referim la prezenta noastra militara in Balcanii de Vest, fie in Afganistan, Irak sau Africa", a afirmat presedintele. Potrivit acestuia, obiectivele de politica externa asumate de Romania pentru anul 2008 reflecta dorinta de a contribui la stabilitatea si securitatea mediului international si la promovarea interesului general european. "In urmarirea acestor obiective, vom acorda aceeasi atentie asigurarii unei bune participari la activitatea organismelor internationale din care facem parte, precum si dezvoltarii raporturilor bilaterale", a mai spus Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.