Parintii care au achizitionat produsul toxic nu au fost avertizati in nici un fel, sute de copii consumand cerealele periculoase

Un lot al produsului „Bebi ovaz cu mere“, fabricat de firma slovena Kalinska, a fost pus sub urmarire si retras de urgenta de pe pietele europene. Semnalul de alarma a fost tras de laboratoarele de profil din Paris, care au depistat in acest produs pentru copii doua substante periculoase. Alerta europeana a ajuns si la Ministerul Sanatatii din Romania, care a transmis-o in teritoriu. Astfel, in data de 14 ianuarie, toate inspectiile sanitare de stat din tara au demarat controale la firma importatoare, precum si la firmele distribuitoare, pentru a retrage de pe piata produsele din lotul incriminat. In alerta transmisa de minister se specifica faptul ca lotul de „Bebi ovaz cu mere“ contine substantele chlorquemat si ochratoxin A, considerate extrem de toxice in orice aliment, cu atat mai mult in cele destinate bebelusilor. „Chlormequat este un pesticid folosit, probabil, la tratarea ovazului din acel produs, iar ochratoxin este o componenta de mucegai, o subtanta foarte toxica si cancerigena. Est e foarte posibil ca ovazul sa fi fost mucegait“, ne-a declarat prof. dr. Anca Maria Moldoveanu, de la Inspectoratul de Sanatate Publica Bucuresti.

Produsele au circulat in toata tara
Reprezentantii SC Far East Trading SRL, firma importatoare, sustin ca produsul „Bebi ovaz cu mere“ a fost distribuit in toata tara si ca au fost vandute doar cateva zeci, restul gasindu-se de pe stocuri.