Autoritatile recomanda vaccinarea in urmatoarele doua saptamini.

Primele 16 cazuri de virus gripal au fost confirmate pe teritoriul Romaniei, specialistii asteptindu-se la o epidemie de gripa in cazul in care populatia nu se vaccineaza in urmatoarele doua saptamini, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals" din Capitala. Cele mai multe cazuri (sase) au fost inregistrate in Bucuresti, iar in Constanta si Iasi au fost confirmate cite patru cazuri si doua in Galati. „Organizatia Mondiala a Sanatatii a prevazut aparitia virusului AH1N1 in tarile europene, tulpina este inclusa in vaccinul antigripal care se gaseste pe piata din Romania. Ii sfatuiesc pe cei care nu s-au vaccinat sa o faca in urmatoarele doua saptamini, altfel, nu stim ce se va intimpla", ne-a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Pina in prezent au fost izolate cinci virusuri gripale din cele 16 confirmate, dintre care doua in Iasi si trei in Bucuresti, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii Publice (MSP). Aparitia acestor cazuri in Romania nu ii surprinde pe specialisti, avind in vedere ca in Europa, in ultima saptamina, nu mai putin de 14 state, inclusiv Ungaria si Bulgaria, se confrunta cu epidemii extinse de gripa, potrivit lui Streinu-Cercel.

Persoanele cele mai expuse riscului de imbolnavire sint pacientii care sufera de afectiuni cronice cardiace, afectiuni cardiovasculare canceroase, bronhopneumonii sau diabet si copiii. Pina acum, prin campania de vaccinare gratuita a MSP au fost vaccinate peste 3.000.000 de persoane din categoriile vulnerabile. „In cazul instalarii virusului gripal nu sint recomandate sub nici o forma antibioticele, intrucit omoara genele care dau imunitate organismului, recomandind astfel antitermicele", a precizat Streinu-Cercel.

Pentru a preveni o posibila epidemie de gripa, pe linga vaccinare, medicul infectionist spune ca igiena personala are un rol foarte important, si din acest motiv recomanda oamenilor sa se spele mai des pe miini cu apa si sapun.