O silueta misterioasa, ce seamana cu o femeie care tine un brat intins in fata, poate fi remarcata intr-o serie de fotografii realizate pe Marte de Spirit, unul dintre robotii de explorare ai NASA aflati pe planeta rosie, informeaza dailymail.co.uk. In mod nesurprinzator, fotografiile au starnit valva pe internet, unii oameni speculand ca exista cu adevarat viata pe Marte. Altii vorbesc, insa, de o iluzie optica provocata de peisaj.
Imaginile au fost transmise pe Pamant de Spirit, unul dintre robotii de explorare ai NASA, care a fost plasat pe Marte in urma cu patru ani. Verificarile initiale nu au revelat nimic neasteptat, dar, la o examinare mai atenta a astronomilor amatori, a aparut aceasta imagine bizara. Un internaut entuziast a postat urmatorul mesaj pe internet: "Imaginile sunt uimitoare. Nu mi-a venit sa cred ochilor cand am vazut ceea ce pare a fi un extraterestru gol fugind pe Marte". Un altul scrie: "Daca imi arati o alta stanca, intr-o alta fotografie de pe Marte sau Pamant, care sa arate in mod natural ca aceasta, imi voi schimba parerea". Cercetatorii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) au descoperit in decembrie un ghetar activ pe suprafata lui Marte, care ar putea, spun acestia, sa constituie un loc ideal pentru aparitia unor forme de viata. Imaginile ghetarului proaspat au fost realizate cu camerele de inalta rezolutie ale sondei Mars Express, a Agentiei Spatiale Europene, prima misiune europeana pe planeta rosie.
Ghetarul ar putea constitui un loc ideal pentru debutul vietii pe Marte, potrivit cercetatorilor. Orice microorganism care traieste in solul planetei poate fi adus la suprafata de apa.
Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca Marte, care s-a format in acelasi mod ca si Pamantul in urma cu 4,6 miliarde de ani, a fost o planeta foarte umeda intr-o anumita perioada din trecutul sau.
O sonda lansata de NASA, agentia spatiala americana, a transmis, de asemenea, fotografii care indica aparitia, in ultimii ani, a unor mici cursuri de apa intr-unul din craterele de pe Marte. Acest fenomen ar putea fi inca un indiciu ca mai exista apa sub forma lichida pe planeta, dar aceasta teza face obiectul unei dezbateri in lumea stiintifica.