Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a programat pentru acest an investitii de 490 milioane de lei (130,3 milioane de euro), ce vor merge in principal  pentru reanbilitarea si modernizarea instalatiilor. In 2008, comp
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a programat pentru acest an investitii de 490 milioane de lei (130,3 milioane de euro), ce vor merge in principal pentru reanbilitarea si modernizarea instalatiilor. In 2008, compania doreste sa-si concentreze eforturile in directia maririi capacitatii de depozitare a combustibilului ars, modernizarea instalatiilor tehnologice si monitorizarea radiatiilor, reabilitarea instalatiilor de tratare a apei, precum si inceperea unor lucrari de realizare a unei instalatii de extragere a tritiului din apa grea din reactoarele nucleare, potrivit datelor Nuclearelectrica, citate de Mediafax. Sumele vor fi utilizate de producatorul de electricitate si pentru procurarea de apa grea pentru reactoarele 3 si 4, a caror constructie este estimata sa inceapa in 2009.
Cele doua reactoare ale centralei de la Cernavoda aflate in exploatare comerciala au livrat anul trecut in sistemul energetic national 5,5 TWh de electricitate, fata de 5,1 TWh in 2006, cand centrala a functionat cu o singura unitate. Pentru acest an, Nuclearelectrica estimeaza ca va inregistra o productie de energie de 10,1 TWh, ceea ce va reprezenta aproximativ 17-18% din consumul la nivel national. Cea mai mare parte a energiei produse in 2007, respectiv 65,4%, a fost livrata consumatorilor captivi, prin intermediul a 15 companii de distributie si furnizare a energiei, la preturi reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
Printre clientii concurenti carora Nuclearelectrica le-a vandut energie se afla companiile de stat Electrica, Hidroelectrica si Regia Autonoma de Activitati Nucleare, precum si furnizori privati Energy Holding, Grivco, EGL Gas&Power, Petprod, Enel Energie si Energy Network. Ministerul Economiei si Finantelor, actionarul majoritar al Nuclearelectrica, intentioneaza ca pana la sfarsitul acestui an sa listeze un pachet de 5%-10% din capitalul companiei la Bursa de Valori Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.