Compania maghiara a cooptat in actionariat pe cehii de la CEZ pentru a rezista ofertei ostile de preluare a OMV.

Compania petroliera maghiara MOL a vindut catre compania ceha de utilitati CEZ un pachet de 7% din actiuni in incercarea de a bloca eforturile sustinute ale austriecilor de la OMV de a o prelua. Tranzactia s-a realizat la pretul de 1,3 miliarde de dolari - 170,4 dolari. MOL detine o optiune de rascumparare a acestor actiuni la pretul de 113,5 dolari pe unitate, care poate fi exercitata in termen de trei ani.

In urma acordului, MOL va detine 1,47 milioane de actiuni proprii, respectiv 1,3% din total, cu mult sub limita legala de 10%. Analistii au apreciat ca vinzarea de actiuni catre CEZ va permite MOL sa rascumpere mai multe actiuni, iar grupul a anuntat ca va relua acest proces, dupa ce a fost oprit in septembrie 2007.

CEZ si MOL au incheiat, luna trecuta, un acord pentru infiintarea unei companii mixte care va investi in constructia si modernizarea unor centrale energetice pe baza de gaze naturale in centrul si sud-estul Europei, iar producatorul ceh de energie va prelua 7% din actiunile comune ale grupului ungar. CEZ si MOL vor detine cite 50% din compania mixta si drepturi egale de vot.

In luna septembrie a anului trecut, austriecii au lansat o oferta ostila de preluare a MOL in valoare de 16 miliarde de dolari. Conducerea companiei ungare a incercat tot ceea ce se putea pentru a contracara strategia OMV, mergind pina la promulgarea unei legi denumite Lex Mol care ar fi trebuit sa apere sectorul energetic maghiar de preluari. Aceasta lege face in prezent obiectul unei anchete a UE privind acuzatia de neconstitutionalitate.