Dupa un razboi scurt, Teodor Melescanu a renuntat sa-l mai fereasca pe Basescu de ilegalitati: a dat in cercetare dosarele „celor opt" avizate de presedinte.

Chiar daca Melescanu parea dispus sa-si joace in continuare rolul de pompier, pentru care a fost invirtit cu cheia, se pare ca Tariceanu i-a inchis robinetul si l-a lasat cu tulumba in mina. Incercatul externist s-a facut ca nu observa inconvenientul si a trimis mai departe dosarele scandalului, dupa ce a pitit tulumba la spate. Din pompierul atomic al liberalilor, Melescanu s-a repliat in postura de curier neplatit intre Basescu si adresantii dosarelor, ca si cum nu el ar fi fost cel care a incercat sa i le bage inapoi pe sub usa. Asta cu acelasi aer senin cu care, timp de citeva zile, s-a duelat de la distanta cu marinarul, incit comentatorii mai impresionabili s-au grabit sa vada in el un lancier al dreptatii si o victima inocenta a presiunilor cotroceniste. A mai venit si anuntul graseiat al ministrului Sanatatii, Nicolaescu, despre telefonul cu injurii prezidentiale la adresa noului stilp al Justitiei romane, incit ai fi zis ca urmeaza o serie de turniruri prin corespondenta intre Melescanu si Basescu. Numai ca in timp ce liberalii si mai mult pedistii din PD-L se razboiau intre ei pentru a le face si culoar si galerie celor doi, lancea lui Melescanu se transforma in macaroana, incit aparatorul neinduplecat al puritatii Justitiei iese prin spate din scena conflictului, ca si cum nici n-ar fi calcat pe acolo. Oricit ar fi el de pompier devotat, mai nou, cauzei liberale si premierului Tariceanu, Teodor Melescanu nu ar fi facut de capul sau o asemenea rusinoasa pirueta, care-l transforma intr-o flendura politica. Sau ar fi facut stinga imprejur din proprie initiativa doar daca ar fi primit un mesaj discret ca i s-a descoperit un schelet sinistru prin vreun sifonier pe care il credea uitat. Am insa mari indoieli ca ar putea exista vreun schelet dosit de Teodor Melescanu care sa-l impresioneze brusc si fara putinta de tagada pe acest supravietuitor de vocatie.

Mai curind, asa cum a primit misiunea de a intra in razboi cu Basescu cu citeva zile in urma, marti i s-a spus ca razboiul s-a contramandat. Iar nefericitului pompier nu i-a ramas decit sa accepte. Cit despre aceasta decizie, nu cred ca duhul lui Bratianu i-a luminat pe liberali, ci calculul ca inainte de alegeri nu-l pot demonetiza pe Basescu cu acuzatii de procedura, in timp ce el spune ca nu face altceva decit sa dea curs cererii reprezentantilor Justitiei sa-si faca treaba.