Angajatii din sanatate si invatamint vor obtine cresteri salariale peste media de 9% a bugetarilor.

Premierul Tariceanu a anuntat cresteri prudente de salarii pentru bugetari in 2008, cu exceptia medicilor si profesorilor. „Avem in vedere impulsionarea anumitor sectoare. In sanatate, unde au aparut semnele unei hemoragii de personal - medicii si asistentele plecind in strainatate pentru salarii mai mari -, va trebui sa majoram salariile peste media cresterilor din celelalte sectoare bugetare. Si invatamintul va beneficia de cresteri salariale mai mari pentru a fi in acord cu sumele alocate prin bugetul de stat acestui sector. In celelalte sectoare insa, cresterile vor fi mai moderate, iar in diplomatie va fi chiar zero", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.

Sindicatele din sanatate au solicitat o majorare salariala de peste 10%. „Nu pot spune ca o crestere salariala in sanatate de 10% este mult sau putin. Daca avem in vedere o inflatie de 5%, o crestere salariala de 10% este destul de mult. Oricum, eu vreau sa imi respect angajamentul formulat in Programul de Guvernare, unde se stipuleaza ca majorarile salariale in perioada decembrie 2004-decembrie 2008 vor fi de 60%. Pina acum am majorat salariile bugetarilor cu 51%, mai avem nevoie de 9% pentru a atinge tinta", a spus Tariceanu. El a atentionat ca este important controlul salariilor pentru ca este un element-cheie in mentinerea echilibrului economic.

La rindul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca a avut discutii cu premierul si cu ministrul Muncii pentru a vedea ce propuneri se incadreaza in veniturile bugetare. Pina acum nu s-a cazut de acord asupra procentelor de crestere salariala pe fiecare sector.