Agresiunea comisa de un copil de etnie roma din Romania asupra unui adolescent din Budapesta a stirnit polemici aprinse in presa ungara. Reprezentant al Garzii Maghiare, organizatie care a gasit un bun pretextde propaganda in crima de saptamina trecuta. Foto: Reuters In urma cu mai bine de o saptamina, un copil de etnie roma din Romania, in virsta de doar 12 ani, a injunghiat un tinar ungar de 15 ani din Budapesta pentru a-i fura MP3 playerul. Tilharia s-a produs in una dintre cele mai populate zone ale capitalei ungare, in vecinatatea statiei de autobuz din Piata Blaha Lujza. Victima injunghiata in coapsa a fost spitalizata in stare grava. Micul infractor plecat din judetul Harghita traia de mai mult timp pe strazile Budapestei, fiind un cunoscut al politiei, care l-a prins de mai multe ori pentru infractiuni, dar nu a putut niciodata sa il puna sub acuzare deoarece Codul penal ungar nu permite arestarea sau retinerea unui minor sub 14 ani. Copilul, pe nume Istvan Gabor, a fost incredintat autoritatilor romane pentru protectia copilului fiind returnat in Romania joi, 16 ianuarie. A fost apoi plasat intr-o institutie pentru minori de linga Gheorghieni, dar a reusit sa fuga. Marti seara, politistii au reusit sa il prinda in Nasaud, unde copilul mersese la o ruda de-ale sale. Momentan, Istvan Gabor se afla din nou in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita.

Dupa ce l-a injunghiat pe tinarul ungar pentru un MP3 player, Istvan Gabor a devenit vedeta presei ungare. Copilul fusese luat in vizor cu citeva saptamini inainte de agresiune, cind portalul independent de stiri www.index.hu a difuzat un film in care era prezentat drept un mic gangster, victima a saraciei si a sistemului social. In filmul difuzat de Index, copilul isi lauda viclenia si talentul la hotii.

Cazul a adus imediat si reactia fortelor nationaliste ungare. „Extrema dreapta a fost foarte bucuroasa de turnura luata de aceasta poveste", este de parere Vay Marton, activist pentru drepturile omului si jurnalist. Un alt portal, www.kuruc.info - forum al extremei drepte din Ungaria -, s-a grabit sa „avertizeze" asupra pericolului pe care copilul de 12 ani, pe care il supranumesc „Maugli" sau, mai des, „tigan paduchios", il reprezinta asupra copiilor ungari. In acelasi timp, site-ul a catalogat perspectiva asupra personajului creionata de Index drept „antiungara". Incidentul in care copilul a fost implicat nu a facut altceva decit sa dea apa la moara retoricii rasiste. Acelasi site critica prevederile legislatiei ungare si multumeste pe un ton ironic politiei budapestane pentru ca „asigura siguranta strazilor".

Retorica rasista a site-ului s-a intensificat dupa ce reporterii postului ungar RTL Klub au fost jefuiti in Harghita in timp ce erau in cautarea rudelor micului infractor. „Un alb nu trebuie sa intre in ghetourile tiganesti fara sa aiba un mijloc de autoaparare", se arata pe site-ul sus-mentionat. Mai mult, fiecare material postat pe site-ul nationalist se incheie cu o amenintare mai mult sau mai putin voalata la adresa cersetorilor romi din Budapesta: „Daca politia nu e in stare, va trebui sa facem noi ceva". In discursul portalului se strecoara si remarce la adresa unui alt subiect sensibil pentru extrema dreapta, si anume statutul Transilvaniei. Este insa de observat ca tonul este preponderent indreptat impotriva romilor, cetatenia romana a copilului fiind mentionata o singura data. „Micul tigan spune ca vrea sa mearga acasa in «Romania» (daca Gheorghieniul poate fi considerat a fi in Romania). Daca il vom mai intilni in Piata Blaha Lujza, il vom ajuta chiar noi cu un bilet de tren, dar nu spre Tinutul Secuiesc, ci spre Bucuresti", se arata pe una dintre postarile de pe www.kurut.info.

Atitudinea extremei drepte fata de acest caz se inscrie intr-un curent larg care arata o crestere ingrijoratoare a extremismului in Ungaria, manifestat in special prin declaratii si marsuri organizate de Partidul Jobbik si de celula paramilitara a partidului, Garda Maghiara, impotriva minoritatii rome din Ungaria. Potrivit aceluiasi Vay Marton, minoritatea roma a fost in atentia radicalilor ungari dinainte de incidentul din Piata Blaha Lujza si va continua sa fie un subiect central al retoricii Jobbik si a Garzii Maghiare.

Fapta comisa de minorul roman nu a aprins doar spiritul nationalist. Presa din Ungaria a dezbatut si posibilitatea modificarii Codului penal in vederea scaderii limitei de virsta de 14 ani la care o persoana poate fi pusa sub acuzare. Postul national de televiziune MTV 1 a dedicat emisiunea „Libertatea cuvintului", de duminica seara, 20 ianuarie, laturii sociale a cazului. Fara ca evenimentul sa fie mentionat, invitatii MTV 1 au reperat problema in nivelul sistemului social de protectie a copilului si in problema saraciei, nu in sistemul legal ungar. Celelalte institutii media, cum ar fi „Nepszabadsag", „Magyar Nemzet", Inforadio sau agentia nationala de stiri MTI, s-au limitat la a relata incidentul pe scurt, fara a pune accent pe cauzele tilhariei sau pe etnia micului infractor.

Un caz prea greu de gestionat Zoltán Elekes, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita (DGASPCH), ne-a declarat ca, dupa ce a fost prins marti de politisti in Nasaud, Istvan Gabor (foto) a fost din nou dus la Miercurea-Ciuc, in grija DGASPC. „De data aceasta l-am plasat intr-un alt centru, unde putem asigura un control mai strict si il putem tine mai bine sub supraveghere decit prima oara, cind, dupa cum stiti, a evadat. Problema cea mai mare cu care ne confruntam e ca, obisnuit fiind cu un stil de viata mai liber fata de alti copii, este foarte greu sa il tinem aici. E dificil nu doar ca logistica, dar si financiar, paza lui necesitind costuri suplimentare pe care Directia nu si le poate permite pe termen lung. Cit priveste viitorului copilului, mi-e greu sa va dau un raspuns acum. Vom evalua cazul si vom incerca sa gasim solutia cea mai buna. Il putem reda familiei, dar familia sa traieste in niste conditii sociale foarte grele, asa ca sint sceptic in privinta sanselor sale de a se reintegra. Apoi l-am putea plasa la o scoala speciala, pentru ca pina acum nu a fost niciodata la scoala. Totusi, fiind vorba despre un copil, nu putem lua masuri prea dure. Nici legislatia, nici bunul-simt nu ne-o permit. Intentia noastra este sa vorbim cu el si sa incercam sa il convingem sa faca scoala."

Site-ul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Harghita, pe www.cotidianul.ro/select