Gaz de France (GDF), principalul furnizor de gaz din Franta, a raportat ieri o crestere cu 13% a vanzarilor din al patrulea trimestru si a anuntat ca isi va depasi previziunile financiare pentru anul 2007, relateaza Reuters, citat de NewsIn. Compania controlata de stat, care la ora actuala se afla in proces de fuziune cu Suez - un furnizor francez de utilitati - a declarat ca vanzarile din cel de-al patrulea trimestru s-au ridicat la 9,3 miliarde euro.
"Obiectivul financiar al Gaz de France pentru anul 2007 va fi depasit. Datorita unui management al costurilor mai bun, al unei performante de ansamblu bune in a doua jumatate a anului 2007 si in contextul unei normalizari a ratelor, valoarea profitului brut inaintea taxelor, amortizarii si deprecierii va fi simtitor mai mare decat cea din 2006", potrivit declaratiilor companiei. Statul francez detine 80% din actiunile Gaz de France, dar in urma fuziunii acesteia cu Suez, portofoliul sau se va diminua. Guvernul francez a demarat fuziunea in 2006 cu scopul de a elimina amenintarea unei posibile intentii de cumparare a companiei Suez de catre furnizorul italian de utilitati - Enel. In cursul zilei de marti, atat actiunile GDF, cat si cele Suez s-au ieftinit dramatic dupa ce o sursa credibila a declarat pentru Reuters ca o Curte de justitie din Paris a cerut companiei sa furnizeze mai multe detalii privind fuziunea.
Actiunile GDF s-au depreciat puternic dupa decizia Curtii, desi analistii au spus ca este foarte putin probabil ca aceasta cerere sa le impiedice pe cele doua grupuri sa incheie tranzactia in prima jumatate a acestui an, potrivit asteptarilor acestora. Actiunile GDF s-au depreciat marti cu 5,7% pana la 34,80 euro, in timp ce actiunile Suez au inchis sedinta bursiera la valoarea de 40,15 euro, in scadere cu 2,5%.