Nu este normal sa faci legi pentru spagile din sistemul sanitar, dar este mai comod pentru cei care camufleaza durerea in loc sa o vindece.

Va puteti aminti de vreo greva serioasa a medicilor din sistemul de sanatate de stat din Romania? De acele zile in care presa relata cum cozi nesfirsite se creau in fata spitalelor, pentru ca doctorii, nemultumiti de salariile mizere, asigurau doar urgentele majore? De felul in care ministrul Sanatatii declara ca tocmai s-a gasit o solutie pentru a creste de trei ori salariile din Sanatate?

Niciodata nu s-a intimplat asa ceva si niciodata discutia despre medici si veniturile lor nu a depasit bariera cutumiala a spagii ce le asigura supravietuirea. Oameni politici sau simpli cetateni, cu totii au considerat ani buni ca medicii sint un fel de animale mai inteligente, care lasate intr-un mediu ostil se adapteaza perfect la situatii, iar singura problema este ajutorul acordat celorlalte animale, care ajung in acel mediu cind se imbolnavesc si nu au aceeasi putere de adaptare. Spitale, aparate, medicamente, toate sint pentru a multumi zecile de mii de pacienti. Pentru ca un computer tomograf nu tine de cald unui medic, cum nici o pastila la jumatate de pret nu ii potoleste foamea. Inchizind ochii la felul darwinian in care doctorii din spitale au supravietuit ani la rind prin spaga, guvernantii din ultimii 18 ani ai Romaniei nu au facut altceva decit sa incurajeze evolutia speciei. Iar acum, toata lumea se arata surprinsa cind cei condamnati sa traiasca prin spaga cer legalizarea ei, lasind pe plan secundar modul in care medicii sint in continuare fraieriti de Guvern cu momeli ieftine sub forma unor mariri salariale nesemnificative. Medicii actioneaza asa cum le dicteaza codul lor genetic, alterat de societatea romaneasca, iar aceeasi societate este gata sa ii linseze pentru „impertinenta" de a se manifesta.

Nu este normal sa faci legi pentru spagile din sanatate, dar este mai comod. Normal este sa le asiguri medicilor salarii pentru care sa se gindeasca de doua ori inainte sa puna mina pe plic, dar este mai greu. Iar singura solutie care nu a fost incercata in acest sens este o greva generala a doctorilor si a asistentelor. O greva prin care sa arate ca nu spaga e problema, ci salariile mici si ca sint dispusi sa accepte o alternativa la „plic", daca este la fel de consistenta.