Camera Deputatilor si Senatul vor sa se implice in dosarele a patru actuali si fosti ministri, din lotul celor opt pentru care presedintele a aprobat inceperea urmaririi penale, care sunt si parlamentari. Reprezentanti ai conducerii celor doua Cam
Camera Deputatilor si Senatul vor sa se implice in dosarele a patru actuali si fosti ministri, din lotul celor opt pentru care presedintele a aprobat inceperea urmaririi penale, care sunt si parlamentari. Reprezentanti ai conducerii celor doua Camere au sustinut ca Parlamentul trebuie sa avizeze inceperea urmaririi penale in cazul celor care sunt alesi: Paul Pacuraru, Codrut Seres, Miron Mitrea si Adrian Nastase. Procurorul-sef al DNA Daniel Morar a apreciat ca un aviz suplimentar al Camerelor nu este necesar. Diferenta de opinii survine, ca intotodeauna, din interpretarea prevederilor legislative.
Purtatorul de cuvant al Senatului Andrei Alexandru a sustinut ieri ca secretarul de stat Gheorghe Mocuta i-a solicitat presedintelui lui Nicolae Vacaroiu, in 21 ianuarie, punctul de vedere al Senatului cu privire la procedura in vederea inceperii urmaririi penale in cazul ministrilor care sunt si senatori. "In Legea 115/1999 (legea raspunderii ministeriale - n.r.) se spune ca <<ministrul Justitiei, constatand ca sesizarea este intemeiata, va inainta intregul dosar la Comi-sia juridica a Senatului daca membrul Guvernului este senator>>, prin urmare asupra propunerii de incepere a urmaririi penale a celor doi senatori (n.r. Paul Pacuraru si Codrut Seres) trebuie sa se pronunte Senatul", se arata, potrivit lui Alexandru, in scrisoarea semnata de Nicolae Vacaroiu, informeaza Mediafax. Purtatorul de cuvant al Senatului a precizat ca aceasta opinie, bazata pe Legea 115/1999, nu este doar a presedintelui Senatului, ci si a Biroului Permanent si a Comisiei juridice, care a solicitat DNA, inca din 8 ianuarie, intreaga documentatie privindu-l pe senatorul Paul Pacuraru. Andrei Alexandru a mentionat ca scrisoarea din partea Ministerului Justitiei a fost primita in data de 21 ianuarie, iar raspunsul a fost transmis a doua zi, respectiv in 22 ianuarie. Potrivit acestuia, pana in acest moment, la Senat nu a sosit nici un dosar privindu-i pe cei doi senatori.
Pretentiile lui Olteanu
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a declarat ieri, pentru Mediafax, ca si el a primit in 21 ianuarie o scrisoare de la secretarul de stat in MJ Gheorghe Mocuta privind procedurile de urmat in cazul a doi deputati din lotul de opt demnitari cu aviz de incepere a urmaririi penale. Vicepresedintele Camerei, peremistul Lucian Bolcas, a sustinut ieri ca presedintii celor doua Camere trebuie sa ceara imediat de la Parchetul General dosarele ministrilor care sunt si parlamentari din lotul celor opt, dosare care i-au fost transmise fara avizul competent din partea Camerelor. "Consecinta declansarii unor cercetari fara acest aviz este nulitatea absoluta a tuturor actelor de cercetare, problema care poate sa fie invocata si de un avocat stagiar", a precizat Bolcas. Privitor la necesitatea unui aviz din partea Camerelor, Bolcas a explicat ca, in acest sens, exista "dispozitii clare" ale textului Constitutiei, care prevede ca numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele pot sa ceara inceperea urmaririi penale. Vicepresedintele PRM a insistat ca situatia ex-premierului Adrian Nastase a fost diferita de cea in care se afla actualii demnitari, aflati in vizorul DNA. "Cercetarea lui Adrian Nastase de catre DNA nu era o cercetare privitoare la situatia sa de ministru. Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat atunci", a explicat deputatul. El a precizat ca, situatia din prezent, impune urmatoarele proceduri: "Regulamentul Camerei si al Senatului cat si Statutul parlamentarului prevad o dezbatere in Comisia Juridica, un raport final al Comisiei si o decizie finala, prin vot majoritar, dupa audierile demnitarilor asupra carora planeaza semne de intrebare", a spus Bolcas.
Teodor Melescanu a transmis, marti, la DNA si DIICOT, actele primite de la Presedintie pentru cei opt actuali si fosti ministri, pentru inceperea urmaririi penale, demnitarul precizand ca-si declina orice responsabilitate in cauza. (R.G.; A.H.)
Seful DNA e nemultumit
Procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar (foto), a apreciat ca un aviz suplimentar al Camerelor nu este necesar deoarece avizul prezidential pentru declansarea urmaririi penale este suficient. "Decizia Curtii Constitutionale e clara, nu mai e nevoie de avizul Camerelor", a declarat Morar la Realitatea TV.
Seful DNA a sustinut ca, prin abrogarea de catre Curte a articolului 16 din Legea raspunderii ministeriale prin care se preciza ca urmarirea penala a unui ministru care este si parlamentar trebuie avizata si de Camera din care face parte, procurorii nu mai au nevoie si de aprobarea Parlamentului pentru a incepe lucrul la dosarele ministrilor. Morar a apreciat ca solutionarea dosarelor a fost deja intarziata. De exemplu, in dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, care erau pusi deja sub invinuire, dar au ridicat exceptii de neconstitutionalitate, procurorii de caz trebuie sa anuleze unele probe care-i vizau pe acestia si sa reia seria audierilor si declaratiilor de la dosar. Faptul ca existenta comisiei de la Cotroceni a trebuit sa fie decisa printr-o decizie a Curtii Constitutionale, provoaca deja probleme de ordin procedural pentru procurori, de exemplu subiectul ridicarii de acte. "Ce sa fac eu acum? Sa le dau inapoi si apoi sa le ridic din nou dupa ce mi-a venit avizul presedintelui?", s-a intrebat seful DNA, precizand ca este o pierdere de vreme si de bani efectuarea de doua ori a aceleiasi operatiuni. Morar nu a exclus posibilitatea ca aceste anchete penale sa fie iar influentate prin modificarea legislatiei. (A. ILIE)
Ce spun legile invocate
Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 109 (1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind rapunderea ministeriala.
Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala
Procedura de urmarire penala si de judecare
Art. 12. Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
Art. 13. (1) Dezbaterea propunerii de incepere a urmaririi penale in Camera Deputatilor sau in Senat se face pe baza raportului intocmit de o comisie permanenta care, in cadrul competentei sale, a efectuat o ancheta privitoare la activitatea desfasurata de Guvern sau de un minister ori de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop. (2) Raportul prevazut la alin. (1) se inscrie cu prioritate pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz. (3) Dupa inceperea urmaririi penale membrul Guvernului care este si deputat sau senator poate fi retinut, arestat, perchezitionat sau trimis in judecata numai cu incuviintarea Camerei din care face parte, cu respectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Constitutie si a regulilor de procedura cuprinse in regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului.
Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor
Art. 23 - Regimul in procesul penal(1) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti ori arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte si numai dupa ascultarea lor.
Regulamentul Senatului
Procedura privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului
Art. 149 - Senatul are dreptul sa ceara punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului, potrivit dispozitiilor Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile ulterioare.
Art. 151 - Daca Senatul hotaraste sa ceara punererea sub urmarire penala a unui membru al Guvernului, presedintele Senatului va adresa ministrului Justitiei o cerere pentru inceperea urmaririi penale, potrivit legii. De asemenea, va instiinta Presedintele Romaniei pentru eventuala suspendare din functie a acestuia.
Valeriu Stoica, vicepresedinte PD-L
Doar presedintele da avizul
Vicepresedinte PD-L a declarat ieri ca cererea ministrului Melescanu, adresata Parlamentului in privinta ministrilor cercetati, excede cadrului constitutional, deoarece instituie un dublu aviz din partea Presedintiei si a forului legislativ. "Aceasta interpretare vine in contradictie cu decizia Curtii Constitutionale. In cazul fostilor ministri, Curtea Constitutionala a spus foarte clar ca avizul se da de catre presedinte", a spus Stoica, citat de Mediafax. El a precizat ca legea fundamentala stabileste ca avizul se da de catre presedinte, ori de una dintre cele doua Camere ale Parlamentului, dar in nici un caz de amandoua. (C.A.)
Sergiu Andon, PC
Legea cere dublu aviz
Sergiu Andon ii da dreptate ministrului Justitiei si spune ca legea fundamentala cere ca, pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor care sunt si parlamentari, sa fie nevoie si de avizul forului legislativ. "In logica egalitatii in drepturi a cetatenilor si a independentei Justitiei, nu ar trebui sa fie nevoie si de punctul de vedere, autorizatia Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale a demnitarilor, dar in litera Constitutiei se pare ca da", a spus presedintele Comisiei Juridice din Senat. El a atras atentia autoritatilor sa fie atente la asemenea vicii de procedura sau de interpretare a legii pentru ca daca sunt ignorate vor duce la invalidarea actiunii in justitie pe motiv de neconstitutionalitate. "In orice interpretare juridica, conjunctia <<si>> pusa intre doua subiecte sau predicate, exprima vointa legiuitorului ca acele doua conditii trebuie cumulate. Indiferent care ar fi opinia noastra din punctul de vedere al oportunitatii, Constitutia a fost aprobata prin referendum", a precizat Andon. (C.A.)
Renate Weber, europarlamentar PNL
Constitutia trebuie modificata
Renate Weber a explicat ieri ca textul legii fundamentale specifica faptul ca inceperea urmarii penale in cazul ministrilor parlamentari se da de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedinte, ceea ce reprezinta o conditie cumulativa. Lipsa oricarui din aceste avize conduce automat la oprirea procesului, deoarece ar reprezenta incalcarea Constitutiei. "Legea 115/1999 este o lege proasta, cu atat mai mult cu cat decizia Curtii Constitutionale a facut ca toata procedura sa nu mai fie clara. De asemenea, Constitutia ar trebui modificata, deoarece filtrele, mai degraba politizate, precum Parlamentul si presedintele intervin in actul justitiei", a sustinut Weber, citata de NewsIn. Ea a precizat ca desi ministrul interimar Melescanu a trimis documentele la Parchetul General se mai poate interveni pentru ca "oricum dosarele nu au plecat niciodata de acolo". (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.