Federatia de Fotbal si-a pastrat aproape jumatate din cele 18.706 bilete alocate Romaniei de UEFA pentru turneul final din Elvetia si Austria.

Numai citeva mii de suporteri vor fi norocosii posesori ai biletelor pentru Campionatul European din Austria si Elvetia. Federatia Romana de Fotbal (FRF) va pune in vinzare circa zece mii de bilete din totalul de 18.706 puse la dispozitie de UEFA. Conform principilului „cine imparte parte-si face", aproape jumatate dintre tichete vor fi distribuite cu circuit inchis, 30 la suta delegatiei oficiale si „familiei fotbalului", iar 15 la suta - sponsorilor si partenerilor FRF. „Procentul mi se pare cam mare, dar e probabil determinat de obligatiile federale dupa atita seceta de performanta. Ma gindesc ce caravana va insoti echipa nationala. Ne vom distra! Probabil ca, daca mergem la CM din 2010, va fi mai putina inghesuiala pentru Africa de Sud. E cam greu sa-ti cari tablele pina acolo", crede redactorul-sef al „Gazetei Sporturilor", Catalin Tolontan.

Nici suporterii nu sint prea incintati de raportul de forte aproape egal intre federatie si fani. „Mi se pare mult mai mult decit ar fi fost normal. Ar fi trebuit mai multe bilete pentru suporteri, pentru ca ei incurajeaza echipa", ne-a declarat seful Ligii Suporterilor Rapidisti, Gheorghe Raducanu, alias Corsicanu’. Dinamovistii au mers mai departe, acuzind numarul mic de bilete alocate de UEFA pentru galeriile echipelor participante. „Fiecare echipa primeste 20 la suta dintre bilete la un meci, iar publicul neutru, 60 la suta. Federatia nu ar fi trebuit sa accepte si sa protesteze. Intelegem nevoile federatiei, insa nu stiu daca fotbalul romanesc are 2.000 de specialisti care sa vada neaparat meciurile nationalei. Nici tragerea la sorti nu este corecta, iar sistemul de acordare nu le da nici o sansa suporterilor romani de peste hotare, care au fost nevoiti sa renunte la cetatenia romana, dar au fost la precedentele turnee finale sa-si incurajeze echipa", ne-a declarat unul dintre liderii dinamovisti, Mihnea Ionescu, in timp ce liderul stelist Dorin Taban crede ca oficialii federali ii ignora pe suporteri si le arunca doar „praf in ochi".

Potrivit presedintelui Mircea Sandu, de vinzarea biletelor se va ocupa exclusiv FRF, prin infiintarea unui birou special, intrucit forul european interzice orice asociere cu firme specializate sau de alt fel. In aceste conditii, cele aproximativ 10.000 de prerezervari anuntate de partenerul oficial al FRF, Danco Pro, nu au nici o valabilitate. „Nu ne intereseaza prerezervarile Danco Pro. E treaba lor ca s-au grabit. FRF nu putea risca un conflict cu UEFA, care interzice vinzarea biletelor la Euro 2008 prin firme specializate in comercializarea tichetelor sau prin brokeri, precum si conditionarea de pachete turistice sau catering", a precizat Mircea Sandu.Mircea Sandu a tras peste 8.000 de biletecistigatoare la Euro 2008 Modalitatea de repartizare a tichetelor seamana cu cea practicata de UEFA, procentele fiind cele care difera. Doritorii de tichete vor aplica online, pe site-ul www.biletefotbalonline.ro, in perioada 28 ianuarie-7 februarie, timp in care va trebui sa si achite contravaloarea biletelor, exclusiv prin transfer bancar. Fiecare solicitant, care trebuie sa aiba pasaport romanesc, poate cumpara maximum doua bilete la un meci si trebuie sa-si inregistreze datele personale, cit si pe cele ale persoanei pentru care cumpara. Toate datele vor fi trimise atit la UEFA, cit si autoritatilor romane, care pot bloca acordarea biletelor pentru persoanele cu probleme antisociale. Totodata, suporterii care vor primi tichete nu le vor putea instraina decit dupa ce au anuntat Federatia si au trimis datele noului posesor, altfel biletul va fi anulat. In cazul in care cererea va fi mai mare decit oferta, FRF va organiza o tragere la sorti pe 11 februarie, la ora 12.00. Alocarea biletelor se va face in perioada 11 februarie-16 martie, iar tichetele vor intra efectiv in posesia fanilor in luna mai. Suporterii romani vor putea cumpara doar bilete de categoria a II-a sau a III-a, cele de categoria I fiind retinute de FRF pentru „familia fotbalului" si pentru sponsori. Pretul unui tichet de categoria a II-a la meciurile din grupe va costa 80 de euro, iar pentru categoria a III-a, 45 de euro. Pentru fiecare tichet, Federatia va percepe un comision de administrare de 10 euro, iar banca, unul de 1,5 euro pentru transfer. Aproximativ 14 lei se vor mai plati pentru cheltuielile legate de livrarea biletelor. Romanii stabiliti in strainatate vor plati comisioane bancare mai mari. Pentru fazele superioare se pot face rezervari pina in finala, iar fanii vor primi in schimb vouchere. In cazul in care nationala se califica, acestea vor fi schimbate in bilete la case speciale amenajate in proximitatea stadioanelor, altfel suporterii vor primi banii inapoi, in 45 de zile, mai putin comisionul bancar.