LIMITE - Doza zilnica admisa este intre 0 si 25 mg/kg corp
E 445 este un aditiv controversat. Desi cele mai inalte foruri stiintifice nu il recomanda pentru consum, pentru ca nu s-au facut suficiente teste, este permis in alimentatie. Dozele

LIMITE - Doza zilnica admisa este intre 0 si 25 mg/kg corp
E 445 este un aditiv controversat. Desi cele mai inalte foruri stiintifice nu il recomanda pentru consum, pentru ca nu s-au facut suficiente teste, este permis in alimentatie. Dozele admise sunt totusi mici.

Esterii glicerici ai rasinilor din lemn sunt aditivi alimentari folositi ca stabilizatori si emulsifianti, mai ales in industria bauturilor racoritoare. Acesta se mai gaseste pe eticheta alimentelor si sub denumirea de glicerol ester, guma de ester sau E445. Studiile efectuate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, pe soareci de laborator au aratat ca un consum mai mare al aditivului E 445 poate duce la marirea ficatului, si chiar la deces.

COMITETUL "Programului International pentru Siguranta Produselor Chimice" (INCHEM), institutie afiliata Codex Alimentarius, organismul mondial care supravegheaza siguranta alimentara, a declarat la ultima evaluare a E445 ca este nevoie de cercetari suplimentare in ceea ce priveste efectele asupra sistemului reproducator. La studiul realizat de INCHEM au participat cei mai buni specialisti din domeniu din lume. Potrivit raportului, studiile realizate pe soareci si caini in anii '60 de catre profesorul Kohn au aratat ca esterii glicerici ai rasinilor din lemn duc la scaderea in greutate, dar si la marirea ficatului.

EVALUARI. Intr-un studiu publicat in 1989 de catre profesorul Ogino si citat de raportul INCHEM se arata ca rujurile de buze care au in compozitie glicerol ester produc alergii puternice. Este dat drept exemplu cazul unei femei de 22 de ani care dupa ce si-a aplicat timp de cateva zile un ruj care continea aceasta substanta in proportie de doar 1% a capatat probleme dermatologice. Acealeasi probleme le-a intampinat si un baietel de 8 ani care de la guma de mestecat cu E445 s-a ales cu o dermatita periorala. Studii de acest fel, in care se arata ca esterii glicerici ai rasinilor din lemn produc alergii au fost facute de-a lungul timpului, de fiecare data rezultatele fiind pozitive.

La capitolul "Evaluare", specialistii INCHEM noteaza: "Comitetul a notat absenta toxicitatii relevante pe termen lung sau efectele cancerigene pentru esterii glicerici ai rasinilor din lemn. Din cauza informatiilor toxicologice limitate, Comitetul nu a putut stabili o doza zilnica admisa pentru aceata substanta. Se considera ca o cantitate minima este posibil a se consuma numai pentru a se putea face o evaluare ulterioara a acestei substante." Doza zilnica admisa de JEFCA (forum european care reglementeaza folosirea aditivilor alimentari) a fost stabilita in 1995 intre 0 si 25 mg/kilogram corp.

RAPORT. Comitetul Stiintific al Alimentelor din Uniunea Europeana precizeaza intr-un raport despre esterii glicerici ai rasinilor de lemn ca este necesar sa se mai realizeze studii suplimentare in urmatorii trei ani. Cercetatorii din acest comitet recomanda ca testele sa fie facute pentru depistarea efectelor cancerigene ale lui E445. De asemenea, ei cer ca studiile sa fie facute si asupra sistemului reproducator, iar in cinci ani rezultatele sa fie prezentate. Recomandarile facute de Comitetul Stiintific al Alimentelor din UE sunt ca acest aditiv sa nu fie folosit pentru produse alimentare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.