Comunistii lui Voronin fac si ei, saracii, ce au invatat la scolile de partid: mint cu nerusinare, rastalmacesc adevarul sau pur si simplu uita sa mentioneze documentele si faptele care nu se incadreaza in schema primita de la "forurile superioare".
Comunistii lui Voronin fac si ei, saracii, ce au invatat la scolile de partid: mint cu nerusinare, rastalmacesc adevarul sau pur si simplu uita sa mentioneze documentele si faptele care nu se incadreaza in schema primita de la "forurile superioare". Nu face exceptie de la aceste metehne actualul vicepremier comunist de la Chisinau Victor Stepaniuc. Promovat brusc si fara multe explicatii in Executiv, Stepaniuc este apreciat ca "print mostenitor" al lui Vladimir Voronin. Insa, pe langa politica, Victor Stepaniuc se ocupa si de istorie. Gurile rele de peste Prut spun ca Stepaniuc - de origine din satul Costesti - este cel mai istoric dintre costeseni si cel mai costesan dintre istorici. Deocamdata Stepaniuc se straduie sa obtina titlul de doctor in istorie prin cosmetizarea in teza de doctorat a unei carti de propaganda: "Statalitatea Moldovei". Examenul de doctorat al lui Stepaniuc reprezinta de fapt un examen pentru structurile academice de la Chisinau care au acum ocazia sa dovedeasca desprinderea de trecutul in care stiinta era facuta in biroul comitetului central de partid.
Pe scurt: Stepaniuc povesteste legenda lui Dragos si toate razboaiele prin care a trecut statul medieval Moldova (fara a explica de ce la inceput, pentru a se poticni la Unirea din 24 ianuarie 1859). Inainte de aceasta data situatia Moldovei ar putea fi rezumata astfel: un stat medieval care nu a reusit pe termen lung sa faca fata singur imperiilor inconjuratoare si a pierdut pozitiile strategice (Bucovina, cetatile de la Marea Neagra) si o buna bucata din teritoriu si populatie (Basarabia). Statul Moldova continua sa existe intre Carpati si Prut, cu toate institutiile centrale la Iasi, avand o legislatie proprie. Intre Prut si Nistru se instaureaza intre timp administratia si sistemul legislativ rusesc. La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor al Tarii Romanesti, dupa ce fusese mai tnainte ales domnitor al Moldovei. Din acest moment poate fi constatata disparitia statelor medievale Moldova si Tara Romaneasca si aparitia statului modern Romania. Insa pentru Victor Stepaniuc "statul" Moldova isi continua existenta intre Prut si Nistru sub forma de gubernie ruseasca! Cu tot dinadinsul, Stepaniuc trebuie sa inghesuie faptele istorice in tezele primite de la comitetul central.
Cercetatorul american Charles King aprecia ca sovieticii au renuntat in anii '60 la a mai crea o "limba moldoveneasca" si au acceptat tacit limba romana moderna scrisa cu litere chirilice si imbogatita cu neologisme rusesti. Tot Charles King spune ca cercetatorii de la Chisinau s-au orientat pe furis in aceeasi perioada catre Bucuresti. Mai mult pe cai ocolite, cultura romana a re-trecut Prutul. Traducatorii de la Chisinau copiau pe rupte din traducerile facute in Romania, modificand pe ici, pe colo. Si in prezent se manifesta un fel de legaturi subtile Chisinau-Bucuresti pe coordonate identice. Nu doar Eminescu irita la Bucuresti si Chisinau. Mai nou, Sorin Antohi - care si-a asumat in mod fraudulos titlul de doctor in istorie - lanseaza o dezbatere de "demontare" a Romaniei pe provincii istorice. Diferentele dintre Stati si Antohi nu sunt pana la urma decat de vocabular - in rest au aceleasi scopuri si mijloace.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.