Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, a solicitat Ministerului Agriculturii sa anunte care este rezerva de stat la grau. „Exista informatii potrivit carora in luna aprilie stocul din rezerva de stat la grau ar putea fi epuizat. Vre
Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, a solicitat Ministerului Agriculturii sa anunte care este rezerva de stat la grau. „Exista informatii potrivit carora in luna aprilie stocul din rezerva de stat la grau ar putea fi epuizat. Vrem sa stim care este stocul de grau, pentru ca in perioada octombrie - noiembrie 2007, in plina criza, Guvernul a exportat din rezerva de stat 220.000 tone de grau, iar acum importa grau cu 270 euro pe tona. Si ne mai intrebam de ce mai creste pretul la paine, preconizat, pentru primul semestru al acestui an, cu 35%“, a spus Stefan Nicolae.

Acesta a precizat ca importatorii vor achizitiona grau de pe pietele din afara Uniunii Europene. „Serbia, Ungaria si Rusia au inchis pietele, iar Ucraina a scumpit cerealele. In ultimii ani s-a redus substantial productia europeana de cereale, iar Romania a inregistrat cele mai slabe recolte de dupa 1990“, a afirmat Niculae.

Preturile alimentelor cresc cu 20-25%
Stefan Niculae a precizat ca preturile tuturor alimentelor urmeaza sa creasca, in primul sem estru al acestui an, in medie cu 20-25 %. „In primul semestru, painea se va scumpi cu aproximativ 35%, legumele si fructele, cu 25-30%, la carnea de porc va fi o scumpire de circa 10-15%. Majorarea pentru produsele lactate va fi de 10-15%. Peste 80% din legume, fructe si carne sunt din import. Aceste scumpiri nu au legatura cu producatorul, principalele cauze sunt deprecierea leului fata de euro, cresterea excesiva a preturilor la combustibil si gaze si cresterea preturilor la furaje“, a mai spus presedintele Agrostar. O alta nemultumire a sindicatelor din agricultura se refera la eliminarea si redefinirea din reglementarile emise de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a definitiei de „piata locala“. „Potrivit ANSVSA, fermierii romani nu pot sa-si vanda productia decat in zona de unde provin, ceea ce este o aberatie, pentru ca in UE nu exista aceasta constrangere“, a explicat liderul sindical.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.