Cei care sunt tentati sa-si schimbe locul de munca si fondul de pensii trebuie sa stie ca risca sa piarda bani din suma pe care au cotizat-o la vechiul fond. Legislatia romaneasca din domeniu prevede ca administratorul unui fond de pensii percepe un
Cei care sunt tentati sa-si schimbe locul de munca si fondul de pensii trebuie sa stie ca risca sa piarda bani din suma pe care au cotizat-o la vechiul fond. Legislatia romaneasca din domeniu prevede ca administratorul unui fond de pensii percepe un comision de administrare, dar si unul de transfer, daca participantul se muta in termen de doi ani la alta firma de pensii private. Taxarea continua Taxarea nu s-a terminat, intrucat, odata inscris la noul fond, participantul va plati si aici comisionul de administrare pentru suma - si asa subtiata - pe care a acumulat-o la fosta firma de pensii. Pierderile nu se incheie aici. Legislatia din domeniu nu prevede indexarea sumei acumulate cu indicele inflatiei sau obtinerea unui randament care sa acopere astfel de pierderi. Drept urmare, daca ati depus 100 de lei in 2008, tot 100 de lei veti primi si peste 25-30 de ani, dar la valoarea din 2008. Comisia Europeana intentioneaza sa adopte o directiva care sa imbunatateasca accesul la pensii private. Potrivit unor studii, un sfert din actualele scheme de pensii nu ofera nicio reevaluare a acestora cand angajatul isi schimba slujba sau daca nu mai cotizeaza o perioada la fond. De fapt, aceste drepturi sunt inghetate pana la pensie.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.