Furnizorii de energie care nu isi vor achizitiona cota de certificate verzi, vor plati pentru fiecare astfel de document 80 de euro, cu 10 euro mai mult fata de nivelul stabilit initial de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie.
Furnizorii de energie care nu isi vor achizitiona cota de certificate verzi, vor plati pentru fiecare astfel de document 80 de euro, cu 10 euro mai mult fata de nivelul stabilit initial de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie.
“Furnizorul care nu realizeaza cota obligatorie anuala impusa plateste 80 euro pentru fiecare certificat verde neachizitionat, calculat in moneda nationala la media cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului precedent”, se arata intr-o nota a ANRE transmisa catre Guvern. Certificatele verzi vor putea fi achizitionate in perioada 2008-2012 la preturi cuprinse intre un minim de 26 de euro si un maxim de 50 de euro. Aceste preturi sunt stabilite de piata pe OPCOM, Bursa de energie a Romaniei. Pretul va fi calculat la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie din anul precedent.
Un certificat verde este echivalentul unui MWh de energie electrica produsa din energie regenerabila: hidro mica, eoliana, solara, geotermala sau biomasa. Transelectrica, compania nationala de transport a energiei emite aceste certificate verzi atunci cand energia este livrata in sistemul energetic national. Sistemul de certificate verzi este menit a impulsiona productia de energie din surse regenerabile obligand furnizorii de energie sa cumpere o cota din ce in ce mai mare de certificate verzi.
Pentru anul 2007, furnizorii erau obligati sa cumpere 3,74% din energia furnizata, urmand ca in acest an cota sa ajunga la 5,26% din total. In 2009, cota va creste la 6,78%, iar intre 2010 si 2012 va ajunge la 8,3%.
Pentru 2007, echivalentul a 3,74% din energia furnizata inseamna un necesar de 2,17 milioane de certificate verzi. Cum anul trecut s-au produs din surse regenerabile doar 36.191 certificate, ANRE a emis un ordin prin care furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate in limita celor emise.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin