CE poate suspenda procedura de infringement
Taxa auto modificata va intra in vigoare cel mai tarziu in luna iulie a.c.Reprezentantii Comisiei Europene (CE) si Guvernul roman au ajuns la un consens privind noua formula de calcul a taxei auto de p
CE poate suspenda procedura de infringement
Taxa auto modificata va intra in vigoare cel mai tarziu in luna iulie a.c.Reprezentantii Comisiei Europene (CE) si Guvernul roman au ajuns la un consens privind noua formula de calcul a taxei auto de prima inmatriculare si astfel procesul intentat Romaniei de catre CE va fi suspendat.
Oficialii romani au prezentat ieri, la Bruxelles, o noua propunere pentru calcularea taxei auto de prima inmatriculare care, se pare, a fost agreata de oficialii Comisiei Europene, deoarece, spun acestia, se incadreaza in spiritul legislatiei europene.
Noua taxa va fi reglementata, cel mai probabil, sub forma unei ordonante de urgenta a Guvernului ce va fi emisa cel tarziu pana la finalul acestei luni.
Astfel, taxa va intra in vigoare cel mai probabil de la inceputul lunii iulie a.c., asta dupa publicarea Normelor Metodologice de aplicare.Pentru anumite autovehicule, taxa poate fi cu 15% mai micaPrintre schimbarile care vor surveni in urma implementarii noii legi se afla si scaderea cu pana la 3%, 10% si 15% a taxei in vigoare pentru o masina cu vechimea cuprinsa intre 1 si 3 luni, 9 luni si 1 an si respectiv 1 si 2 ani.
In acest moment taxa auto se calculeaza atat in functie de vechimea masinii, cat si in functie de capacitatea cilindrica pe care aceasta o dezvolta. Astfel, valoarea pe care un sofer trebuie sa o plateasca in momentul in care doreste sa achizitioneze un autoturism variaza in functie de vechimea acestuia. Pentru o masina ce are o vechime de 6 ani cu o capacitate cilindrica de 1.600 cmc, taxa poate ajunge la aproximativ 3.000 de euro. Pentru acelasi automobil, aceeasi taxa, conform noilor prevederi, ar urma sa fie de aproximativ 1.800 de euro.Modificarile privind noua taxa vor fi discutate in urmatoarea sedinta de GuvernCu toate acestea, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a facut public un anunt prin care ii informa pe membrii Guvernului ca modificarile privind "taxa de poluare auto" vor fi promovate in urmatoarea sedinta de Guvern. Astfel, procedura de infringement pe care CE era decisa sa o aplice pentru Romania va putea fi suspendata doar atunci cand acestea vor fi aprobate de Parlament.
Vosganian a afirmat ieri, in cadrul unei sedinte a Executivului, ca Laszlo Kovacs, comisar european pentru taxe si impozite, "a transmis felicitari" Guvernului pentru proiectul de ordonanta de urgenta propus Comisiei Europene privind modificarea taxei de poluare auto.
El a precizat ca adoptarea unei ordonante de urgenta privind taxa de poluare auto va reprezenta un prim pas pentru suspendarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, suspendarea totala urmand a avea loc in momentul in care Parlamentul va aproba acest act normativ.Taxa poate varia in functie de catalizatorul euroMinistrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Executivul va stabili valoarea finala a taxei de prima inmatriculare tinand cont de trei noi cerinte ale Comisiei Europene. Acestea insa nu vor schimba fundamental valorile propuse de expertii romani.
CE a cerut Romaniei sa stabileasca un cuantum mai mare al taxei de prima inmatriculare in cazul masinilor mai slabe din punct de vedere al tipului de catalizator euro folosit.
Aceste cerinte vor duce la scaderea taxei in functie de vechime in cadrul aceleiasi grupe euro si, mai mult, procedura de contestare a taxei va fi extinsa si mai clar stabilita.
Anul trecut, la sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare.
Reprezentantii CE au dat autoritatilor romane un termen de doua luni, timp in care acestia trebuie sa gaseasca o solutie pentru a se conforma solicitarilor Executivului.
Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a anuntat, in urma cu o saptamana, ca propunerile Romaniei privind modificarile care vor fi aduse taxei auto au fost apreciate la Bruxelles ca fiind "in acord cu legislatia europeana in domeniu".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.