Banca Nationala a Romaniei a atras ieri din piata interbancara, printr-un depozit cu scadenta la 28 ianuarie, o suma totala de 1,217 miliarde de lei, la o dobanda anuala fixa de 8%, egala cu dobanda de politica monetara, informeaza Mediafax. La operatiune au participat zece banci, iar BNR a acceptat toate sumele oferite de institutiile de credit.
BNR a realizat marti doua operatiuni de sterilizare, prin care a atras cumulat 2,59 miliarde lei.
In primul depozit, banca a reusit sa atraga 1,07 miliarde lei de la cele cinci banci participante la licitatie, dar dobanzile interbancare au continuat sa se situeze la 6,90-7,70% pe an la depozitele overnight, la fel ca in cursul diminetii. Al doilea depozit lansat dupa ora 16:00 are scadenta pe 25 ianuarie, exact in varful de plata al datoriilor la buget. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat marti ca Banca Centrala va atrage bani din piata de cate ori va fi nevoie, chiar si prin doua operatiuni pe zi, pentru a inlatura excesul de lichiditate, care contribuie la deprecierea leului. Banca centrala a scos luni din piata 2,156 miliarde lei in depozite la doua saptamani, la o dobanda de 8%. Finantele au licitat in aceeasi zi un depozit la patru zile, prin care au obtinut de la banci 1,285 miliarde lei, cu o dobanda maxima acceptata de 8%.
Analistii si dealerii bancari sustin ca interventiile bancii centrale pe piata monetara nu reusesc sa aiba un ecou in randul investitorilor straini, singura masura viabila pe termen foarte scurt fiind o majorare a dobanzii chiar inainte de sedinta Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara din 4 februarie, asa cum a actionat si Rezerva Federala Americana.