Noul Statut al BOR, publicat in urma cu doua zile in Monitorul Oficial, reconfirma pozitia sa privilegiata in raport cu restul cultelor.

„Biserica Ortodoxa Romana este nationala si majoritara, potrivit vechimii apostolice, traditiei, numarului de credinciosi si contributiei sale deosebite la viata si cultura poporului roman. Biserica Ortodoxa Romana este Biserica neamului romanesc." Aceasta este definitia cuprinsa in articolul 5 al noului Statut, care accentueaza, implicit, intiietatea pe care Biserica Ortodoxa o are fata de celelalte culte recunoscute de lege.

Statutul BOR, aprobat de Guvern saptamina trecuta si publicat marti in Monitorul Oficial, este primul adoptat dupa 1948, motiv pentru care contine modificari esentiale. Una dintre cele mai importante se refera la structura organizatorica a BOR, care acum are sase mitropolii in tara si trei peste hotare. Statutul nou consfinteste si reactivarea unor episcopii de peste Prut, astfel ca Mitropolia Basarabiei, „autonoma si de stil vechi", numita si „Exarhat al Plaiurilor", numara patru eparhii: Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Dubasarilor si a toata Transnistria.

Alte modificari, controversate chiar in sinul Sfintului Sinod, se refera la organizarea alegerii ierarhilor. Daca pina acum votul apartinea Consiliului Electoral Bisericesc, format din laici si mireni, potrivit noului Statut acestia vor fi alesi doar de membrii Sfintului Sinod, nominalizarile apartinind sinoadelor mitropolitane corespunzatoare eparhiilor pentru care se fac alegeri. La inceputul lunii martie vor fi alesi primii opt ierarhi dupa noile reguli, printre care si mitropolitul Moldovei si Bucovinei, functie ramasa vacanta dupa ce PF Daniel a ajuns patriarh. O noutate in Statutul BOR o reprezinta si infiintarea de „ranguri cu titlu personal" de mitropolit onorific (rang ce poate fi acordat arhiepiscopilor) si de arhiepiscop onorific (ce poate fi acordat episcopilor), justificata prin misiunile diplomatice pe care le-ar putea acestia primi.

„Din acest moment, Biserica noastra are un nou Statut, Legea fundamentala de organizare si functionare, care genereaza un spirit nou si o emulatie in intreaga activitate a clerului Bisericii noastre, precum si o antrenare a tuturor credinciosilor in viata bisericeasca", a apreciat pr. Augustin Rusu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfintului Sinod.