Steaua a acumulat peste 12 milioane de euro datorii la bugetul de stat, fara sa fie recuperat un cent, in timp ce ancheta DNA referitoare la transferuri bate pasul pe loc.Tabelele de marcaj sint cele mai expuseexecutarii silite Directia Nationala Anticoruptie (DNA) vineaza un prejudiciu de 1,7 milioane de euro la bugetul de stat, din transferul a 12 fotbalisti in strainatate, in conditiile in care scandalul legat de datoriile cluburilor la bugetul de stat, ajunse in 2007 la circa 50 de milioane de euro, a fost trecut pe linie moarta. Exceptie face Gaz Metan Medias, din liga a II-a, club care risca sa ramina fara mobila si porti de fotbal din cauza restantelor la buget. Conform unui anunt dat ieri de AVAS, la sfirsitul acestei luni, pe 29 ianuarie, vor fi scoase la vinzare urmatoarele active: biblioteca Ambere, dormitor Zamfira, camera de filmat Panasonic, calculator HC, masina de stors, un automobil Daewoo - Cielo, o tabela electronica pentru schimbarea jucatorilor si chiar portile de fotbal. Astfel de licitatii au mai avut loc la cluburile mici, in timp ce marile grupari au evitat marcajul Fiscului prin trecerea activitatii, cu complicitatea Federatiei Romane de Fotbal (FRF) pe alte societati. La Gloria Buzau, de exemplu, s-au vindut o masina de spalat si o Dacie 1310 cu garajul aferent. In schimb, la Steaua, club care a acumulat restante de peste 12 milioane de euro, nu s-a reusit gasirea unei modalitati de recuperare a prejudiciului, pasat de Gigi Becali pe umerii lui Viorel Paunescu si ai altor conducatori care s-au perindat prin Ghencea, deveniti intre timp insolvabili, desi el a beneficiat de activele clubului. In aceeasi situatie se afla si Dinamo sau Rapid, in ultimul caz George Copos propunind la un moment dat sa-si vinda datoriile statului, care astfel ar fi devenit, prin AVAS, actionar la clubul giulestean. Universitatea Craiova a fost primul club din Romania caruia i s-a cerut falimentul la sfirsitul anului trecut. Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF, a promis ca va vinde marcile si fotbalistii pentru a recupera „si ultimul cent", dar a ramas la nivelul tabelelor de marcaj si al disputelor televizate cu Gigi Becali preopinent. Intre timp, cuantumul datoriilor acumulate de asociatiile care au administrat fotbalul a fost secretizat.

DNA continua, pe de alta parte, urmarirea penala pentru gasirea vinovatilor in cazul transferurilor de fotbalisti in strainatate. Gica Popescu a aflat luni de acuzatiile DNA, declarind la final ca va prezenta documente care sa-l disculpe. Citeva ore mai tirziu, fratii Becali au apelat la drepturile constitutionale si libertatile omului, acuzind procurorii ca le obstructioneaza accesul la probele care i-ar incrimina, blocindu-le astfel dreptul la aparare. Ieri au revenit cu o plingere impotriva procurorului Tulus pe care au depus-o la biroul lui Daniel Morar. Marti a fost rindul lui MM Stoica sa ia cunostinta de acuzatiile de spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala. „Prezenta mea se datoreaza unei proceduri pe care trebuie sa o urmam cu totii. Nu este nimic spectaculos. Am convingerea ca intr-un timp cit se poate de scurt se va risipi aceasta confuzie legata de situatia mea. Nu am dat nici o declaratie. Invinuirile le-am aflat data trecuta", a spus Stoica la iesirea de la sediul DNA. Stoica este unul dintre cei, deocamdata, zece urmariti penal in dosarul transferurilor de jucatori.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ancheta DNA privind banii negri din transferurile de jucatori este benefica. „E bine pentru fotbalul romanesc ca se face aceasta ancheta, iar daca s-au facut greseli atunci trebuie sanctionati cei care au gresit. Si, exact cum spunea si Ionut Lupescu, daca nu vor exista sanctiuni, inseamna ca avem un fotbal corect. In nici un caz fotbalul nu are de pierdut daca nu se gasesc vinovati, pentru ca nu poti inventa vinovatii", a spus Mircea Sandu. Conform unor surse din DNA, citate de Mediafax, la dosar s-ar afla convorbiri telefonice intre diversi oameni de fotbal in care se negociau comisioanele pe care urmau sa le imparta fiecare din sumele obtinute din transferul jucatorilor, acestea fiind probe auxiliare pe linga documentele obtinute prin comisiile rogatorii.